Το περιοδικό Φιλοσοφεῖν: ἐπιστήμη, εὔνοια, παρρησία, ένα ανοιχτό φόρουμ επιστημονικού και φιλοσοφικού διαλόγου, θα αφιερώσει το 32ο τεύχος του στη θεματική: «Η φιλοσοφία του φύλου».
Από τις εμβληματικές διανοήτριες του χώρου, όπως η Simone de Beauvoir και η Judith Butler, μέχρι τους σύγχρονους άνδρες φιλοσόφους που έχουν ασχοληθεί με όψεις του φύλου, όπως ο αμερικανός φεμινιστής Tom Digby και ο νοτιοαφρικανός αντιναταλιστής David Benatar, το πεδίο του φύλου αποτελεί ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα για τη φιλοσοφική σκέψη και τον ευρύτερο δημόσιο διάλογο. Το αφιέρωμα επιχειρεί να συμβάλλει, με γόνιμο τρόπο, στη σχετική συζήτηση, σε μια προσπάθεια να φιλοξενήσει συμπεριληπτικά κριτικές και θεωρητικές προσεγγίσεις από μια φιλοσοφική σκοπιά.
Ενδεικτικές θεματικές:
– Έμφυλες προκείμενες των φιλοσοφικών ρευμάτων
– Η φιλοσοφική σκέψη γύρω από το θέμα του φύλου
– Φεμινιστικές προσεγγίσεις με φιλοσοφική διάσταση
– Φιλοσοφικές παρεμβάσεις με ρητά έμφυλο πρόσημο
– ΛΟΑΤ+ και queer θεώρηση από φιλοσοφική σκοπιά
* Επιμελητής θεματικού αφιερώματος: Δρ. Βαγγέλης Λιότζης, διδάσκων ΕΚΠΑ – evliotzis@media.uoa.gr.
* Τελική ημερομηνία για την αποστολή των προς δημοσίευση εργασιών ορίζεται η 28η Μαρτίου 2025.
Στις υποβαλλόμενες προς δημοσίευση εργασίες ακολουθείται το σύστημα της «τυφλής κρίσης». Η απάντηση των κριτών μπορεί να πάρει τη μορφή: α) της έγκρισης· β) της έγκρισης υπό την προϋπόθεση της πραγματοποίησης ορισμένων αλλαγών· γ) της απόρριψης.
Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της «τυφλής αξιολόγησης», το όνομα των κριτών παραμένει αυστηρά απόρρητο.
Σε περίπτωση θετικής κρίσης, το περιοδικό θα στέλνει επίσημη βεβαίωση αποδοχής της εργασίας προς δημοσίευση, εφόσον ζητηθεί από την/ον συγγραφέα.
Η διαφύλαξη της ανωνυμίας κατά την προώθηση της εργασίας στις/ους κριτές επιτάσσει τη σημείωση των στοιχείων της/ου συγγραφέα/των συγγραφέων (ονοματεπώνυμο, επιστημονική-επαγγελματική ιδιότητα, ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας, καθώς και σύντομο βιογραφικό σημείωμα λίγων γραμμών) σε ξεχωριστό φύλλο.
Η έκταση των εργασιών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 λέξεις (συμπεριλαμβανομένης της βιβλιογραφίας, των σημειώσεων κλπ.).
Η πρώτη σελίδα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τον τίτλο της εργασίας στα ελληνικά και τα αγγλικά, 4 με 5 λέξεις κλειδιά στα αγγλικά και, προαιρετικά, την περίληψη (περίπου 150 λέξεις) στα αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά ή ισπανικά ή ιταλικά (κατά προτίμηση στα αγγλικά).
Η δακτυλογράφηση της εργασίας πρέπει να γίνεται σε αρχείο Word (.doc ή .docx), σε γραμματοσειρά Times New Roman, σε μέγεθος 12, σε πλήρη στοίχιση, σε διάστιχο 1,5, με τα βασικά περιθώρια και στις 4 πλευρές της σελίδας.
Μόνο για τον πολυτονισμό τυχόν αρχαιοελληνικών παραθεμάτων ενδείκνυται η γραμματοσειρά Palatino Linotype.
Οι σημειώσεις τίθενται στο τέλος της σελίδας ή ακολουθούν το κυρίως κείμενο.
Οι βιβλιογραφικές παραπομπές τίθενται:
α) στο πλαίσιο υποσημειώσεων, περιλαμβάνοντας κατά σειρά το επώνυμο της/ου συγγραφέα, το πρώτο γράμμα από το όνομά της/ου, το έτος έκδοσης, τον τίτλο του βιβλίου/άρθρου και, όπου απαιτείται, τους αριθμούς των σελίδων, ή
β) εντός παρενθέσεως στο κείμενο, περιλαμβάνοντας κατά σειρά το επώνυμο της/ου συγγραφέα, το έτος έκδοσης και, όπου απαιτείται, τους αριθμούς των σελίδων.
Οι εργασίες υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή με επισυναπτόμενο έγγραφο τύπου Word (.doc ή .docx) στις εξής 2 διευθύνσεις, ταυτόχρονα: philosophein1@gmail.com και ilvavouras@gmail.com.
Οι εργασίες που δεν θα ακολουθούν με ακρίβεια τις παραπάνω οδηγίες δεν θα γίνονται αποδεκτές.
Οι οδηγίες για τις αποστελλόμενες προς δημοσίευση εργασίες βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του περιοδικού: https://philosophein-periodiko.blogspot.com.
* Τα άρθρα θα εκδοθούν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στο 32ο τεύχος του περιοδικού τον Ιούνιο του 2025.
[irp posts=”145029″ ]