Για να σηματοδοτήσει την 80η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς στο Μπίρκεναου, η UNESCO δημοσιεύει τρείς νέες σειρές κατευθυντήριων γραμμών για εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους για την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και της παραπληροφόρησης (διαστρέβλωση και χειραγώγηση των ιστορικών γεγονότων), υποστηρίζοντας παράλληλα τη δημιουργία ενός νέου κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης για τον εξτρεμισμό στο πρώην σπίτι του διοικητή του Άουσβιτς.
Ο Οδηγός για τους εκπαιδευτικούς και οι δραστηριότητες στην τάξη για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εμβαθύνουν στις ιδιαιτερότητες των τρόπων με τους οποίους η άρνηση του Ολοκαυτώματος και ο αντισημιτικός λόγος εμφανίζονται στο διαδίκτυο και στην τάξη, ενώ παράλληλα προσφέρουν μαρτυρίες επιζώντων/επιζωσών καθώς και σχέδια μαθημάτων για να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες κριτικής σκέψης των μαθητών τους για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με το Ολοκαύτωμα.
Ο Οδηγός για δημοσιογράφους παρουσιάζει τα υφιστάμενα νομικά πλαίσια σχετικά με την παραπληροφόρηση για το Ολοκαύτωμα και παρέχει συστάσεις προς τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης για να τους βοηθήσει να καλύψουν περιπτώσεις άρνησης του Ολοκαυτώματος και αντισημιτισμού.
Τα νέα αυτά εργαλεία συμπληρώνουν τις πολυάριθμές και έγκυρες δημοσιεύσεις της UNESCO, συμπεριλαμβανομένων των «AI and the Holocaust: Rewriting History? The Impact of Artificial Intelligence on Understanding the Holocaust» (2024), «History Under Attack: Holocaust denial and distortion on social media» (2022), και «Addressing anti semitism through education: guidelines for policymakers» (2018).
Τα τελευταία 10 χρόνια, μέσω του Διεθνούς Προγράμματος Εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα και τη Γενοκτονία (IPHGE), που υλοποιείται μαζί με το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η UNESCO έχει υποστηρίξει 24 χώρες σε όλες τις περιοχές του κόσμου να εντάξουν την ιστορία του Ολοκαυτώματος καθώς και άλλα βίαια γεγονότα στα σχολικά τους προγράμματα.
Η UNESCO διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με το Ολοκαύτωμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων μέσω του ιστότοπου AboutHolocaust.org. Σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο, ο συγκεκριμένος ιστότοπος παρέχει στους χρήστες των πλατφορμών Meta και TikTok τεκμηριωμένες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το Ολοκαύτωμα, καταγράφοντας περισσότερους από 4,4 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2024.
Επιπλέον, μέσω του μητρώου «Μνήμη του Κόσμου», η UNESCO υποστηρίζει τη διατήρηση και τη διάδοση εξαιρετικά πολύτιμων αρχείων του Ολοκαυτώματος, συμπεριλαμβανομένων των Ημερολογίων της Άννας Φρανκ, της Δίκης του Άουσβιτς της Φρανκφούρτης, των Αρχείων του Γκέτο της Βαρσοβίας και της ταινίας Shoah του Claude Lanzmann.
Ενώ η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους που τελείται σε μεγάλη κλίμακα, αυτό δεν αρκεί. Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Εκπαίδευσης για την Ιδιότητα του Πολίτη και την Ειρήνη, η UNESCO έχει καταρτίσει, επίσης, περισσότερους από 1.000 εκπαιδευτικούς το 2024 σχετικά με τον τρόπο πρόληψης του αντισημιτισμού μέσω της εκπαίδευσης.
Μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), η UNESCO έχει δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης εκπαιδευτικών το οποίο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε δώδεκα χώρες της ΕΕ και φέτος θα επεκταθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Πηγή: unesco.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.