Ο Ναρκισσιστής και ο Κύκλος της Βίας

Της Christine Hammond, Licensed Mental Health Counselor by the State of Florida with over fifteen years of experience in counseling, teaching and ministry

Ο κύκλος της βίας κατά την Lenore Walker (1979) που έχει ως εξής:

  • Δημιουργία έντασης
  • Περιστατικό βίας / κακοποίησης ( σεξουαλικής, σωματικής ή συναισθηματικής)
  • Συμφιλίωση
  • Ηρεμία

είναι συνήθως χρήσιμος στις καταχρηστικές σχέσεις, ωστόσο, όταν ένας ναρκισσιστής βρίσκεται στη θέση του θύτη, τότε ο κύκλος αυτός είναι διαφορετικός.

Ο ναρκισσισμός αλλάζει το τέλος του κύκλου γιατί ο ναρκισσιστής είναι συνεχώς εγωκεντρικός και δεν θέλει να παραδεχθεί το λάθος του. Η ανάγκη του να νιώθει ανώτερος, να έχει πάντα δίκιο ή να έχει τον έλεγχο περιορίζει τη δυνατότητα για μια πραγματική συμφιλίωση. Αντ ‘ αυτού, είναι συχνά το θύμα που προσπαθεί απεγνωσμένα για κατευνασμό ενώ ο ναρκισσιστής/θύτης “παίζει” το θύμα.

Αυτός ο φαύλος κύκλος ενθαρρύνει τη συμπεριφορά του ναρκισσιστή ακόμα περισσότερο, πείθοντας τον περαιτέρω ότι είναι άψογος/αλάνθαστος.

Οι τέσσερις φάσεις του κύκλου βίας με ναρκισσσιστικά στοιχεία είναι οι εξής:

narcissistic-abuse-cycle

  • Νιώθει ότι απειλείται. Συμβαίνει κάποιο έντονο γεγονός και ο ναρκισσιστής νιώθει ότι απειλείται. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι η απόρριψη του για σεξ, αποδοκιμασία στην εργασία, αμηχανία σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, ζήλια για την επιτυχία του άλλου ή συναισθήματα εγκατάλειψης, παραμέλησης, ή έλλειψης σεβασμού. Το θύμα γνωρίζει την πιθανή απειλή και γίνεται νευρικό. Γνωρίζει ότι κάτι πρόκειται να συμβεί και αρχίζει να  προσέχει πολύ τι λέει ή τι κάνει. Οι περισσότεροι ναρκισσιστές νευριάζουν επανειλημμένα για τα ίδια ζητήματα είτε το θέμα είναι πραγματικό ή το έχουν φανταστεί. Έχουν επίσης την τάση να παθαίνουν εμμονή με την “απειλή” ξανά και ξανά.
  • Κακοποιεί. Ο ναρκισσιστής εμπλέκεται σε κάποιο είδος καταχρηστικής συμπεριφοράς. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική, ψυχική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική, πνευματική ή συναισθηματική. Η κακοποίηση χρησιμοποιείται για να εκφοβίσει το θύμα και προσαρμόζεται σε κάποιο τομέα στον οποίο το θύμα υστερεί δύναμης, ειδικά εάν σε αυτόν τον τομέα ο ναρκισσιστής νιώθει δυνατός. Η κακοποίηση μπορεί να διαρκέσει για λίγα λεπτά ή έως και αρκετές ώρες. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός δύο τύπων κακοποίησης. Για παράδειγμα, ένας ναρκισσιστής μπορεί να ξεκινήσει με μια λεκτική υποβάθμιση για να “φθείρει” το θύμα και στη συνέχεια να προβάλει στο θύμα ψέματα σχετικά με ένα γεγονός. Στο τέλος, το θύμα κουρασμένο από την επίθεση,  αντεπιτίθεται αμυντικά.
  • Γίνεται το θύμα. Σε αυτό το σημείο ξεκινά ο φαύλος κύκλος. Ο ναρκισσιστής χρησιμοποιεί την συμπεριφορά του θύματος ως περαιτέρω απόδειξη ότι είναι αυτός που κακοποιείται. Πιστεύει στη δική του διαστρεβλωμένη θυματοποίηση, παρουσιάζοντας αμυντικές συμπεριφορές του θύματος από το παρελθόν, σαν το θύμα να έχει ξεκινήσει την κακοποίηση. Επειδή το θύμα έχει ενοχικά αισθήματα και τύψεις, αποδέχεται αυτή τη στρεβλή αντίληψη και προσπαθεί να “σώσει” τον ναρκισσιστή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να δώσει στον ναρκισσιστή αυτό που θέλει, να αποδεχτεί περιττές ευθύνες, να κατευνάσει τον ναρκισσιστή για να επέλθει ηρεμία και να συμφωνήσει με τα ψέματά του.
  • Αισθάνεται εξουσία. Μόλις το θύμα ηττηθεί ή παραδοθεί, ο ναρκισσιστής αισθάνεται εξουσία. Αυτή είναι η δικαιολογία που χρειάζεται για να αποδείξει την ορθότητα ή την υπεροχή του. Το θύμα έχει θρέψει εν αγνοία του το ναρκισσιστικό Εγώ, μόνο και μόνο για να το καταστήσει ισχυρότερο και πιο τολμηρό από πριν. Αλλά για κάθε ναρκισσιστή υπάρχει η αχίλλειος πτέρνα και η δύναμη που αισθάνεται τώρα θα διαρκέσει μόνο μέχρι την επόμενη φορά που θα νιώσει να απειλείται το Εγώ του.

Πηγή: christinehammondcounseling.com

Διαβάστε Επίσης  Socialmedia: πώς επηρεάζουν τη ζωή των εφήβων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!