Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Είναι ώρα όχι απλά να σπάσουμε τις γυάλινες οροφές αλλά να τις εξαλείψουμε”

Ψηφίστηκε ομόφωνα σήμερα στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την επαγγελματική τους εξέλιξη σε ανώτατες θέσεις στην επιστήμη και την ακαδημαϊκή καριέρα.

Η κα. Βόζεμπεργκ, προλογίζοντας την έκθεσή της, προσπάθησε να αναδείξει τις προκαταλήψεις που δυστυχώς ακόμα υφίστανται σε βάρος των γυναικών σε συγκεκριμένους ”ανδροκρατούμενους” επαγγελματικούς χώρους (έρευνα, επιστήμη, τεχνολογία, εκπαίδευση) σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εμποδίζουν να διεκδικήσουν μέσα σε περιβάλλον ισότητας ανώτατες θέσεις και ίσες αμοιβές με τους άνδρες βάσει προσόντων.

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα και τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, την εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων σε βάρος των γυναικών και την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής τους, ώστε να καταστεί πιο εύκολη και ανεμπόδιστη η πρόσβαση σε επαγγέλματα ”ταμπού” για το γυναικείο φύλο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η σταδιοδρομία των γυναικών, καθώς και η ανέλιξή τους σε ανώτερα επιστημονικά και πανεπιστημιακά στρώματα, θεωρείται αναγκαία εξέλιξη μείζονος σημασίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε μια μέρα να μιλήσουμε για πλήρη, καθολική ισότητα, σε όλους τους τομείς χωρίς διακρίσεις, ανισότητες, αδικίες και φραγμούς.

Μεταξύ άλλων, η Ελίζα Βόζεμπεργκ επισήμανε ότι οι λεγόμενες “γυάλινες οροφές”, όπως συνηθίζονται να λέγονται τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πρόσβαση σε ανώτερες επαγγελματικές θέσεις, δυστυχώς εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική τροχοπέδη εναντίον της γυναικείας επιχειρηματικότητας και των αποδεδειγμένα εξαιρετικών ικανοτήτων των γυναικών σε τομείς, όπου το γυναικείο φύλο συνεχίζει να υπό-εκπροσωπείται.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η κα. Βόζεμπεργκ δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και συνέχισε: “Είναι ώρα όχι απλά να σπάσουμε τις γυάλινες οροφές αλλά να τις εξαλείψουμε”.

Διαβάστε Επίσης  24ο Ενημερωτικό Σημείωμα Παρατηρητηρίου Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ: Γραμμή SOS 15900 – Στατιστικά στοιχεία - Σχέσεις θύματος-δράστη

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!