Ρατσισμός και Ευάλωτες Ομάδες: Άνθρωποι Αφρικανικής Καταγωγής

Για αιώνες, οι άνθρωποι Αφρικανικής καταγωγής που ζούσαν στην αφρικανική διασπορά, περιθωριοποιήθηκαν ως μέρος της κληρονομιάς της δουλείας και της αποικιοκρατίας. Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις έχουν προκαλέσει στους ανθρώπους Αφρικανικής καταγωγής υποβιβασμό σε πολλές πτυχές της δημόσιας ζωής, έχουν υποστεί αποκλεισμό και φτώχεια και συχνά είναι «αόρατοι» στις επίσημες στατιστικές. Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά αυτή η κατάσταση παραμένει, σε διαφορετικό βαθμό, σε πολλά μέρη του κόσμου.

Οι παράγοντες που οδηγούν στη φτώχεια  τους ανθρώπους Αφρικανικής καταγωγής είναι κυρίως δομικοί. Οι διακρίσεις είναι εμφανείς στην άνιση πρόσβαση που έχουν αυτές οι ομάδες σε βασικές υπηρεσίες. Οι άνθρωποι Αφρικανικής καταγωγής βρίσκονται συχνά σε μειονεκτική θέση, για παράδειγμα, όσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία-περίθαλψη, τις αγορές, τα δάνεια και την τεχνολογία.

Η απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αλληλένδετη

Η πλήρης άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους ανθρώπους Αφρικανικής καταγωγής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση η οποία είναι θεμελιώδης για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Ο συνδυασμός της μεγαλύτερης πρόσβασης στην εκπαίδευση, της ολοκλήρωσης της κάθε φάσης της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας υψηλότερης ποιότητας δεν είναι μόνο αναγκαία για τη διασφάλιση των βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά έχει επίσης θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη και την ισότητα, μέσα από την δημιουργία του ανθρώπινου κεφαλαίου, βελτιώνοντας την υγεία του πληθυσμού και ενισχύοντας την κοινωνία εν γένει.

Η κοινωνική επένδυση στην παιδική και νεανική ηλικία ως μια στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας, έχει προταθεί ως μια προσέγγιση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του συνεχούς αποκλεισμού μιας νέας γενιάς ανθρώπων Αφρικανικής καταγωγής από τα οφέλη της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρώπινης ανάπτυξης.

Οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι Αφρικανικής καταγωγής λαμβάνουν πλέον περισσότερο την προσοχή και ως εκ τούτου, ομάδες Αφρικανικής καταγωγής κάνουν όλο και περισσότερο αισθητές τις φωνές τους στη διαδικασία χάραξης πολιτικής.

Ο αντίκτυπος της Παγκόσμιας Διάσκεψης του 2001 κατά του ρατσισμού στους ανθρώπους Αφρικανικής καταγωγής, κυρίως στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ήταν σημαντική. Η Παγκόσμια Διάσκεψη δημιούργησε μια δυναμική που βοήθησε τους ανθρώπους Αφρικανικής καταγωγής να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να οικοδομήσουν την υποστήριξη. Επιπλέον, δημιούργησε ένα κίνημα που μάχεται για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, που συνέβαλε στην ενίσχυση λαϊκών εκστρατειών σε όλο τον κόσμο.

Σε διακυβερνητικό επίπεδο, η πρώην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημιούργησε την Ομάδα Εργασίας Εμπειρογνωμόνων για ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής, τον Ειδικό Εισηγητή για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, τον Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα σε θέματα μειονοτήτων και την Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών διακρίσεων, οι οποίες αναλαμβάνουν μονίμως θέματα που σχετίζονται με τους ανθρώπους της Αφρικανικής καταγωγής.

Πολιτικές Ενδυνάμωσης

Σε εθνικό επίπεδο, πολλές χώρες έχουν τροποποιήσει το Σύνταγμά τους για να συμπεριλάβουν σαφέστερες αναφορές στον πολυπολιτισμικό τους χαρακτήρα. Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν δημιουργήσει εθνικά θεσμικά όργανα για την προώθηση της φυλετικής ισότητας. Σε ορισμένες χώρες, έχει θεσπιστεί νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει πολιτικές θετικής δράσης για την εκπαίδευση, στοχευμένα προγράμματα υγείας και άλλες πρωτοβουλίες που στοχεύουν τους ανθρώπους της αφρικανικής καταγωγής.

Παρά το γεγονός ότι αυτές οι διαδικασίες έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη προβολή των ανθρώπων Αφρικανικής καταγωγής και σε κάποιο βαθμό έχουν αυξήσει την ενδυνάμωσή τους, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που βεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποκλείονται από την πλήρη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία απειλεί να υπονομεύσει την πρόσβαση στην εργασία, την προσιτή τροφή και στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, αποτελεί ένα σοβαρό κίνδυνο για την κατάσταση των ανθρώπων της αφρικανικής καταγωγής, καθώς και όλων των περιθωριοποιημένων και ευάλωτων ομάδων.

Πηγή: un.org/en/letsfightracism

Απόδοση/Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Το τέλος της ατιμωρησίας των εχθρών της Δημοκρατίας

1 Comment on "Ρατσισμός και Ευάλωτες Ομάδες: Άνθρωποι Αφρικανικής Καταγωγής"

 1. Ονομάζομαι Κων/νος Παναγιώτου,είμαι Έλληνας ΡΟΜ πατέρας δύο (2) κοριτσιών μαθητριών Α’γυμνασίου και Ε΄δημοτικού.
  Ανήκω στη φυλή των ΡΟΜΑ η οποία υφίστανται τον ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΥΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.
  Βλέπουμε παρά το γεγονός οι αφρικανικής καταγωγής άνθρωποι έχουν ενταχθεί πλήρως κοινωνικά σε όλους τους τομείς (και αυτό οφείλεται σε ανθρώπους μη αφρικανικής καταγωγής και οργανισμούς)υφίστανται ακόμη τον ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.
  Εάν λοιπόν υπήρχε το ίδιο ενδιαφέρον για την πιο αδικημένη φυλή παγκοσμίως (ρομά)θα ήταν πλήρως κοινωνικά ενταγμένη ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ και θα επωφελώντουσαν εκτός τους ίδιους τους ρομά αλλά και όλοι η ανθρωπότητα,διότι μην ξεχνάμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ.
  Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.
  Καλό θα είναι λοιπόν να στρέψουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους κάθε ΧΩΡΑ-ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗ ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΝΑΣ <> ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΙΑ <> ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΗ ΔΥΝΑΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΗ ΚΑΘΕ ΠΙΕΣΗ ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!