Το Συμβούλιο εξέδωσε επίσημα την οδηγία για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων
Η οδηγία που εκδόθηκε θεσπίζει υποχρεώσεις για τις μεγάλες εταιρείες όσον αφορά τις δυσμενείς επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος. Καθορίζει επίσης τις ευθύνες που συνδέονται με τις εν λόγω υποχρεώσεις. Οι κανόνες δεν αφορούν μόνο τις δραστηριότητες των εταιρειών, αλλά και τις δραστηριότητες των θυγατρικών τους, καθώς και τις δραστηριότητες των επιχειρηματικών εταίρων τους σε όλο το μήκος της αλυσίδας δραστηριοτήτων των εταιρειών.
Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους κατά τη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Η οδηγία για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιβάλλουμε κυρώσεις στους φορείς που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο και σημαντικό βήμα προς έναν καλύτερο τόπο διαβίωσης για όλους.
Pierre-Yves Dermagne, Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας του Βελγίου
Πεδίο εφαρμογής, δραστηριότητες και αστική ευθύνη
Η οδηγία θα αφορά εταιρείες με περισσότερους από 1 000 εργαζομένους με κύκλο εργασιών άνω των 450 εκατ. ευρώ, καθώς και τις δραστηριότητές τους που κυμαίνονται από την ανάντη παραγωγή αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών έως την κατάντη διανομή, μεταφορά ή αποθήκευση προϊόντων. Οι εταιρείες που επηρεάζονται από τη νομοθεσία η οποία θεσπίστηκε θα πρέπει να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν ένα σύστημα βάσει κινδύνου για την παρακολούθηση, την πρόληψη ή την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των περιβαλλοντικών ζημιών που προσδιορίζονται στην οδηγία.
Η οδηγία απαιτεί από τις εταιρείες να διασφαλίζουν την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων σε όλο το μήκος της αλυσίδας δραστηριοτήτων τους. Εάν διαπιστωθεί παράβαση των εν λόγω υποχρεώσεων, οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη, τον μετριασμό, τον τερματισμό ή την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων που προκύπτουν από τις δικές τους δραστηριότητες, τις δραστηριότητες των θυγατρικών τους και τις δραστηριότητες των επιχειρηματικών εταίρων τους στην αλυσίδα δραστηριοτήτων τους. Οι εταιρείες μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη ζημία που προκλήθηκε και θα πρέπει να καταβάλουν πλήρη αποζημίωση.
Οι εταιρείες που επηρεάζονται από την οδηγία θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν σχέδιο κλιματικής μετάβασης σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Επόμενα βήματα
Μετά την έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδόθηκε.
Αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της.
Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη για να εφαρμόσουν τους κανονισμούς και τις διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να συμμορφωθούν με το εν λόγω νομικό κείμενο.
Η οδηγία θα εφαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών σύμφωνα με το εξής χρονοδιάγραμμα:
- 3 έτη από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για εταιρείες με περισσότερους από 5 000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών 1 500 εκατ. ευρώ
- 4 έτη από την έναρξη ισχύος για εταιρείες με περισσότερους από 3 000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών 900 εκατ. ευρώ
- 5 έτη από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για εταιρείες με περισσότερους από 1 000 εργαζομένους και κύκλο εργασιών 450 εκατ. ευρώ
Ιστορικό
Στις 23 Φεβρουαρίου 2022 η Επιτροπή υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρόταση οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Το Συμβούλιο καθόρισε τη γενική του προσέγγιση την 1η Δεκεμβρίου 2022. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 14 Δεκεμβρίου 2023.
consilium.europa.eu
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.