Ελένη Χρυσουλάκη
Δικηγόρος LLM, Μέλος ΕλΕΔΑ
«Ανάγκη» και «Δίκαιο». Δύο όροι με αφηρημένο περιεχόμενο που ενσαρκώνονται στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα μιας χώρας. Η έννοια της ανάγκης στο Δίκαιο αποτελούσε -μέχρι πρότινος- έναν από τους πλέον εννοιολογικά απροσδιόριστους όρους που έχουν απασχολήσει διαχρονικά, όχι μόνο φιλοσόφους του δικαίου και νομικούς, αλλά και στοχαστές των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Πρόκειται για μια έννοια που συνδέεται στενά με την κάλυψη ενός κενού, το οποίο καθίσταται περισσότερο αισθητό κατά την εκδήλωση μιας κρίσης. Από την άποψη αυτή, η αντιμετώπιση των κρίσεων συνδέεται με το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου χαράσσονται τα όρια της παρέμβασης των διαφόρων οργάνων μιας Πολιτείας, όπως αυτά καθιερώνονται μέσω της κλασικής διάκρισης των εξουσιών. Το θεσμικό αυτό πλαίσιο κατά την αντιμετώπιση κρίσεων διαφεύγει από την άσκηση των συνήθων ή κανονικών νομοθετικών αρμοδιοτήτων, συνεπώς γίνεται λόγος για «εξαίρεση» από τον κανόνα.
Το βιβλίο του Γεωργίου Θ. Ζώη, που υπεβλήθη στη Νομική Αθηνών ως διατριβή επί διδακτορία του συγγραφέα, αποτελεί μια αξιοσημείωτη συνολική προσπάθεια για την ανάδειξη και την ανάλυση των θεσμών που συνθέτουν το Δίκαιο της Ανάγκης, η επικαιρότητα των οποίων αναδείχθηκε κατά την αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων (οικονομική, πανδημική κ.λπ.). Η ιδιαιτερότητα και η πρωτοτυπία του έργου συνίστανται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην ελληνική βιβλιογραφία μια ολοκληρωμένη διεπιστημονική έρευνα ως προς το αντικείμενο αυτό, αναδεικνύοντας τις ιστορικές καταβολές του Δικαίου της Ανάγκης και αναλύοντας συγκριτικά τους θεσμούς έκτακτης ανάγκης περισσοτέρων εννόμων τάξεων, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας και των Η.Π.Α., με διόλου τυχαία επιλογή αυτών.
Ο συγγραφέας διαχειρίζεται και αναλύει σύνθετα ζητήματα θεωρίας, ιστορίας, αρμοδιοτήτων, οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, τα οποία απαιτούν συνολική κατανόηση, και τα υπάγει στις γνώριμες σε εκείνον κλασικές έννοιες Συνταγματικού Δικαίου, αναδεικνύοντας νέες οδούς θεωρητικής προσέγγισης. Το βιβλίο «Δίκαιο της Ανάγκης, κατάσταση πολιορκίας και έκτακτη νομοθετική διαδικασία» αποτελεί μια γνήσια και ουσιαστική συνεισφορά στην ιστορία των θεσμών και στην επιστήμη, η οποία αντικατοπτρίζει την αγάπη και το ενδιαφέρον του συγγραφέα, τόσο για την επιστήμη καθεαυτή, όσο και για τον άνθρωπο ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, με όραμα τη διαφύλαξη της σταθερότητας της δημοκρατικής Πολιτείας, ιδίως σε περιόδους κρίσης, ώστε αυτή να εξελίσσεται αδιαλείπτως, με δυνάμεις ανασυνταγμένες.
Βιβλίο: Γεώργιος Θ. Ζώης, «Δίκαιο της Ανάγκης, κατάσταση πολιορκίας και έκτακτη νομοθετική διαδικασία. Μια ιστορική και συγκριτική έρευνα», Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2024
[irp posts=”122952″ ]
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.