Διεθνής Ημέρα Ειρήνης 2017 “Μαζί για την Ειρήνη: Σεβασμός, Ασφάλεια και Αξιοπρέπεια για Όλους”

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης εορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου σε όλο τον κόσμο, ως ημέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση των ιδανικών της ειρήνης, τόσο εντός των εθνών όσο και μεταξύ αυτών και των λαών τους.

Το θέμα της φετινής χρονιάς τιμά την πρωτοβουλία TOGETHER, μια παγκόσμια πρωτοβουλία που προάγει τον σεβασμό, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια για όλους εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και για εκείνους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

TOGETHER : Καμπάνια του ΟΗΕ που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2016 και προάγει τον σεβασμό, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με σκοπό την καταπολέμηση της ανόδου της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.

Ένας αναπτυσσόμενος συνασπισμός κρατών-μελών, ιδιωτικού τομέα, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτών,  αφιερωμένος στο να αλλάξουν οι αρνητικές αναφορές για την μετανάστευση και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής ανάμεσα στις κοινωνίες υποδοχής και στους πρόσφυγες και μετανάστες. 

“Σε εποχές ανασφάλειας, οι κοινότητες που φαίνονται διαφορετικές μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους. Πρέπει να αντισταθούμε στις κυνικές προσπάθειες διαίρεσης των κοινοτήτων και περιγραφής των γειτόνων μας ως «οι άλλοι». Οι διακρίσεις μας μειώνουν όλους. Αποτρέπουν τους ανθρώπους — και τις κοινωνίες — από το να επιτύχουν πλήρως τις δυνατότητες τους. Μαζί, ας σταθούμε ενάντια στην μισαλλοδοξία και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μαζί, ας χτίσουμε γέφυρες. Μαζί, ας μεταμορφώσουμε τον φόβο σε ελπίδα¨.

António Guterres,  Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης εστιάζει στην ενθάρρυνση και στην κινητοποίηση των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να δείξουν συμπαράσταση στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Τα μηνύματα της ημέρας διαμοιράζονται τόσο στις κοινωνίες που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και στους ανθρώπους που ανησυχούν πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορεί να φέρουν σωματική και οικονομική ανασφάλεια στις ζωές τους.

Η ημέρα δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες και μετανάστες και προβάλλει τα κοινά οφέλη της μετανάστευσης στις οικονομίες και τα έθνη, αναγνωρίζοντας επίσης τις θεμιτές ανησυχίες των κοινωνιών υποδοχής. Ουσιαστικά, η ημέρα φέρνει τους λαούς κοντά, υπενθυμίζοντάς τους την κοινή τους ανθρώπινη ύπαρξη.

 Yusra Mardini. Φωτογραφία: UNHCR

Yusra Mardini, μια νέα πρόσφυγας βρίσκει ασφάλεια στο νέο της σπίτι

H Υπηρεσία Ενημέρωσης του ΟΗΕ, παρουσιάσε ένα animated βίντεο με την ιστορία της Yusra Mardini – πρόσφυγας από τη Συρία, που κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο της και να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Η Yusra επιλέχθηκε ως πρέσβειρα καλής θέλησης για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), στις 27 Απριλίου 2017.

 

Το βίντεο δημιουργήθηκε από την Education Outreach Section ως υποστήριξη στην πρωτοβουλία Together, για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου και να τονίσει τον ερχομό της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης στις 21 Σεπτεμβρίου.

 

 

Ishak. Φωτογραφία:Ted Adnan

Ishak, ένας νέος πρόσφυγας, ξεκινά μια νέα ζωή και ακολουθεί τα όνειρα του

Ένα ακόμα animated βίντεο της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του ΟΗΕ, που παρουσιάζει την ιστορία του Ishak, ενός νέου Rohingya πρόσφυγα από την Myanmar που διέφυγε στην Μαλαισία. Με την βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) και την υποστήριξη της νέας του κοινότητας, ο Ishak κατάφερε να βρει την αποδοχή και να συνεχίσει τις σπουδές του. Τώρα ονειρεύεται να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής.

 

Το βίντεο δημιουργήθηκε από την Education Outreach Section ως υποστήριξη στην πρωτοβουλία Together.

 

Πηγή: un.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Βίντεο: «Η Χιλή ξύπνησε»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!