Δύο πνεύματα, μια καρδιά, πέντε φύλα

Ελένη Τομπέα-

Για τους Ιθαγενείς Αμερικανούς, δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες έπρεπε να τηρούν, προκειμένου να θεωρούνται “κανονικά” μέλη της φυλής τους.

Την εποχή που οι Ευρωπαίοι έφτασαν στη Βόρεια Αμερική, οι κοινωνίες των Ιθαγενών αναγνώριζαν από τρια έως πέντε φύλα:  Την γυναίκα, τον άντρα, τη γυναίκα με δύο πνεύματα (Two Spirit female), τον άντρα με δύο πνεύματα (Two Spirit male) και τον διεμφυλικό.

Η κοινότητα των LGBT μεταξύ των Ιθαγενών Αμερικάνων που ήθελε να προσδιορίζονται με βάση τις αντίστοιχες φυλές τους και όχι να ομαδοποιούνται με άλλες φυλές , ενέκριναν τον επίσημο όρο “Two Spirit” από τη γλώσσα των Ojibwe στο Winnipeg της Manitoba, το 1989. Κάθε φυλή έχει το δικό της συγκεκριμένο όρο, αλλά υπήρχε η ανάγκη για ένα καθολικό όρο που ο γενικός πληθυσμός θα μπορούσε να καταλάβει. Η φυλή Navajo αναφέρεται στα πνεύματα ως Nádleehí (αυτός που μεταμορφώνεται), στη φυλή των Lakota υπάρχει ο όρος Winkté (ενδεικτική αναφορά για έναν άνδρα ο οποίος έχει την παρόρμηση να συμπεριφέρεται ως γυναίκα), Niizh Manidoowag (δύο πνεύματα) στη φυλή  Ojibwe, Hemaneh (μισός άνθρωπος, μισή γυναίκα) στη φυλή των Cheyenne.  Καθώς ο σκοπός του “Two Spirit” είναι να χρησιμοποιηθεί ως ένας καθολικός όρος στην αγγλική γλώσσα, δεν μεταφράζεται πάντα με την ίδια σημασία στις μητρικές γλώσσες. Για παράδειγμα, στη γλώσσα Iroquois Cherokee, δεν υπάρχει τρόπος να μεταφραστεί ο όρος, αλλά οι Cherokee έχουν όρους που περιγράφουν τις έμφυλες διαφοροποιήσεις για “τις γυναίκες που αισθάνονται σαν άντρες” και αντίστροφα.

Η κουλτούρα των “Two Spirit” των ιθαγενών Αμερικανών ήταν ένας από τους πρώτους στόχους των Ευρωπαίων προς εξάλειψη. Ο George Catlin (26 Ιουλίου, 1796 – 23, Δεκέμβρη 1872 : Αμερικανός ζωγράφος, συγγραφέας και ταξιδιώτης που ειδικεύτηκε στα πορτρέτα των ιθαγενών Αμερικανών στην Παλιά Δύση), είχε δηλώσει πως η παράδοση των “Two Spirit” μεταξύ των ιθαγενών “πρέπει να σβήσει πριν καν μπορέσει να καταγραφεί πληρέστερα”. Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προκαταλήψεις που ίσχυαν για τους ιθαγενείς, οι ισπανοί καθολικοί μοναχοί κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος των αρχαίων χειρόγραφων των Αζτέκων για να εξαλείψουν τις παραδοσιακές πεποιθήσεις και την ιστορία των ιθαγενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανέφεραν την παράδοση των “Δύο Πνευμάτων”. Όπως και με όλες τις άλλες πτυχές των Ιθαγενών, η έμφυλη διαφοροποίηση δεν ήταν ανεκτή από τους Ευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι και τελικά οι ευρω-Αμερικανοί απαίτησαν όλοι οι άνθρωποι να προσαρμοστούν με τους δύο προκαθορισμένους έμφυλους ρόλους.

Η πεποίθηση των ιθαγενών Αμερικανών είναι ότι μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με τα πνεύματα και των δύο φύλων που τους εκφράζουν απόλυτα. Είναι σαν να έχουν δύο πνεύματα σε ένα σώμα. Οι Ιθαγενείς Αμερικανοί δεν ορίζουν παραδοσιακά καμία ηθική υπόσταση στην αγάπη ή τη σεξουαλικότητα- ένα άτομο κρινόταν για τη συμβολή του στη φυλή και για τον χαρακτήρα του. Ήταν επίσης έθιμο οι γονείς να μην παρεμβαίνουν με τη φύση και έτσι μεταξύ ορισμένων φυλών, τα παιδιά φορούσαν ρούχα ουδέτερα ως προς το φύλο μέχρι να φτάσουν σε μια ηλικία όπου αποφάσιζαν για τον εαυτό τους ποια διαδρομή θα ακολουθούσαν και έπειτα ακολουθούσαν οι κατάλληλες τελετές.

Οι άνθρωποι με τα “δύο πνεύματα” ήταν ιδιαίτερα σεβαστοί και οι οικογένειες τους θεωρούνταν τυχερές. Οι Ινδιάνοι πίστευαν ότι ένα πρόσωπο που ήταν σε θέση να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια και των δύο φύλων ταυτόχρονα,  ήταν ένα δώρο από τον Δημιουργό. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι με τα “Δύο Πνεύματα” κατείχαν θέσεις μέσα στις φυλές τους που γνώριζαν μεγάλο σεβασμό, όπως ιατροί Άνδρες / Γυναίκες / σαμάνοι / οραματιστές / μυστικιστές / μάγοι, φύλακες των προφορικών παραδόσεων της φυλής, νοσηλευτές κατά τη διάρκεια πολεμικών αποστολών, μάγειρες, προξενητές και σύμβουλοι γάμου, κατασκευαστές κοσμημάτων και φτερών εμβλημάτων, αγγειοπλάστες, υφάντρες, τραγουδιστές / καλλιτέχνες, και επιπρόσθετα υιοθετούσαν ορφανά παιδιά και φρόντιζαν τους ηλικιωμένους.

Οι γυναίκες που κατείχαν στο σώμα τους “Δύο Πνεύματα” ήταν κυνηγοί, πολεμιστές, ασχολούνται με αυτό που ήταν συνήθως εργασία των ανδρών και ήταν πάντα ατρόμητες. Παραδοσιακά οι ιθαγενείς Αμερικανοί συνέδεαν στενά τους “Two Spirit” ανθρώπους με όσους είχαν υψηλή νόηση (πιθανώς από μια ζωή αυτο-αμφισβήτησης), έντονες καλλιτεχνικές δεξιότητες και μια εξαιρετική ικανότητα για συμπόνοια. Οι “Two Spirit”, που είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πλήρως στις παραδοσιακές κοινωνικές δομές των φυλών τους, και ειδικά εκείνοι με αντρικό σώμα (βιολογικά άντρες με γυναικείο φύλο), μπορούσαν να πάνε στον πόλεμο και να έχουν πρόσβαση σε αντρικές δραστηριότητες. Ωστόσο, είχαν επίσης γυναικείους ρόλους, όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα και άλλες οικιακές ευθύνες. Εκείνοι με γυναικείο σώμα (βιολογικά γυναίκες με αντρικό φύλο) συνήθως είχαν σχέσεις ή γάμους μόνο με γυναίκες και μεταξύ των Lakota, πολλές φορές έκαναν μια σχέση με μια γυναίκα της οποίας ο σύζυγος είχε πεθάνει. Καθώς οι Two Spirit με αντρικό σώμα αποκαλούνταν μεταξύ τους ως «αδελφές», πιθανολογείται ότι μπορεί να θεωρούνταν ως αιμομικτική η σχέση δύο ατόμων Two Spirit. Μέσα σε αυτό τον πολιτισμό, θεωρoούνταν άκρως προσβλητικό η προσέγγιση ενός ατόμου Two Spirit με σκοπό να εκτελέσει τον παραδοσιακό ρόλο του βιολογικού του φύλου.

_wewha

Ίσως ένα από τους πιο διάσημους Two Spirit άντρες του παρελθόντος, ο We’wha (1849-1896), του έθνους Zuni. Ο We’wha ήταν βιολογικά άντρας με θηλυκό πνεύμα. Ήταν ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος που έγινε ο πρέσβη των Zuni στην Ουάσιγκτον γνωστός στην ελίτ της Ουάσιγκτον ως “Ο Zuni άνδρας-γυναίκα.” Η φωτογραφία απεικονίζει τον We’wha με παραδοσιακά γυναικεία ρούχα των Zuni.

Berdache, LGBT ή Two Spirit;

Πριν από τον 20ο αιώνα, οι ανθρωπολόγοι χρησιμοποιούσαν ευρέως τον όρο “Berdache” ως γενικό όρο για την αναφορά των Two Spirit ανθρώπων. Αυτός ο όρος βασίζεται στη γαλλική λέξη “Bardache,”που σημαίνει αρσενική πόρνη και η λέξη προέρχεται από την αραβική “Bardaj” που σημαίνει “αιχμαλωσία” ή “σκλάβος”. Ο όρος ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς άνθρωποι ) είναι ένα πολιτιστικός όρος που εφευρέθηκε από τους ευρω-Αμερικανούς που αυτοπροσδιορίζονται μέσω της σεξουαλικότητάς τους. Οι ΛΟΑΤ ιθαγενείς Αμερικανοί έψαχναν έναν τρόπο να απομακρύνουν τους εαυτούς τους από μια κουλτούρα που δίνει έμφαση στην σεξουαλικότητα περισσότερο από την πνευματικότητα και έναν τρόπο για να επανασυνδεθούν με τις δικές τους φυλετικές κοινότητες. Η υιοθέτηση του όρου “Two Spirit” ήταν η απάντηση. Ο όρος μερικές φορές αναφέρεται πιο αφηρημένα για να υποδείξει δύο αντικρουόμενα πνεύματα, όπως “Πολεμιστής και Μητέρα της Φυλής”.

Ο Αποικισμός

Όταν οι Ευρωπαίοι επιβλήθηκαν στη Βόρεια Αμερική, οι αποικιακές κυβερνήσεις σχημάτισαν τις λευκές δομές εξουσίας, άρπαξαν τη γη από τους Ιθαγενείς και εφάρμοσαν τη γενοκτονική τακτική της μετατροπής που έχει ορίσει τη σχέση μεταξύ των ιθαγενών Αμερικανών και των ευρω-αμερικανικών κυβερνήσεων. Η απάνθρωπη μεταχείριση από τους χριστιανούς ήταν μόνο η αρχή του ολοκαυτώματος των Ινδιάνων. Καθώς οι Ευρωπαίοι και στη συνέχεια οι ευρω-Αμερικανοί μετακινήθηκαν από ανατολικά προς τα δυτικά, επέβαλαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις θρησκείες τους στους ιθαγενείς. Κατά τον 20ο αιώνα, οι νευρωτικές προκαταλήψεις, που υποκινήθηκαν από χριστιανικές επιρροές, αυξήθηκαν μεταξύ των ιθαγενών Αμερικανών και η αποδοχή της διαφορετικότητας των φύλων και των ανδρόγυνων ατόμων μειώθηκε απότομα. Τα Two Spirit άτομα αναγκάζονταν συνήθως από κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους των χριστιανών ή ακόμα και από τις ιθαγενείς κοινότητες τους που είχαν αφομοιωθεί, να προσαρμοστούν με τους τυποποιημένους ρόλους των δύο φύλων. Εκείνοι που δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αυτή τη μετάβαση, είτε “κρύβονταν” είτε αυτοκτονούσαν. Η επιβολή της ευρω-αμερικανικής νομοθεσίας περί γάμου ακύρωσε τους γάμους του ιδίου φύλου που κάποτε ήταν κοινοί μεταξύ των φυλών σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Οι αναβιώσεις πολιτιστικής υπερηφάνειας των Ινδιάνων που ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1960 / Red Power Movement, επέφεραν μια νέα συνειδητοποίηση της παράδοσης των “Two Spirit” και από τότε έχει εμπνεύσει μια σταδιακή αύξηση της αποδοχής και του σεβασμού της έμφυλης διαφοροποίησης στις φυλετικές κοινότητες. Μέσα από αυτόν τον φυλετικό αυτοσεβασμό ενθαρρύνθηκε η αποβολή του προσβλητικού όρου “Berdache” που είχε οριστεί από τους Ευρωπαίους.

Πηγή: indiancountrytodaymedianetwork.com

socialpolicy.gr

Save

Save

Save

Save

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Φύλο και Ψηφιακός Αποκλεισμός στην Ελλάδα

Be the first to comment on "Δύο πνεύματα, μια καρδιά, πέντε φύλα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!