Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2017: “Λύματα: ο ανεκμετάλλευτος πόρος”

Οι περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες που χρησιμοποιούν νερό παράγουν λύματα. Καθώς αυξάνεται η συνολική ζήτηση νερού, η ποσότητα των λυμάτων που παράγεται και το συνολικό της ρυπαντικό φορτίο αυξάνονται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 80% των λυμάτων του κόσμου – και πάνω από το 95% σε κάποιες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες – διοχετεύεται στο περιβάλλον δίχως να αντιμετωπίζεται.

“Η πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης είναι απαραίτητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την επιβίωση των γυναικών και των ανδρών σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους πιο μειονεκτούντες.  Πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας για την πρόοδο σύμφωνα με την Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη – το νερό συνδέει όλους τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και τους διασυνδεδεμένους της στόχους.”

Irina Bokova, γενική διευθύντρια της Unesco

Μόλις τα λύματα εκχέονται σε μάζες νερού, είναι είτε αραιωμένα ή μεταφέρονται στη φορά του ρεύματος ή διεισδύουν στον υπόγειο υδροφορέα, όπου μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα (και ως εκ τούτου τη διαθεσιμότητα) των αποθεμάτων γλυκού νερού. Ο τελικός προορισμός των λυμάτων που εκχέονται σε ποτάμια και λίμνες είναι συχνά ο ωκεανός με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Η έκδοση της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών -World Water Development Report- του έτους 2017, με τίτλο «Λύματα: ο ανεκμετάλλευτος πόρος» (“Wastewater: The Untapped Resource”), καταδεικνύει πως η βελτιωμένη διαχείριση λυμάτων δημιουργεί κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη απαραίτητα για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η έκθεση επιδιώκει να ενημερώσει τους φορείς λήψης αποφάσεων, τις κυβερνήσεις,  την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, για τη σημασία της διαχείρισης των λυμάτων ως μια υποτιμημένη και βιώσιμη πηγή νερού, ενέργειας, θρεπτικών συστατικών και άλλων ανακτήσιμων υποπροϊόντων, παρά κάτι που πρέπει να απορρίπτεται ή να αγνοείται.

Η επεξεργασία των λυμάτων μπορεί να αποτελέσει μια οικονομικά αποδοτική, βιώσιμη, ασφαλής και αξιόπιστη εναλλακτική πηγή νερού για διάφορους σκοπούς – από την άρδευση και τις βιομηχανικές χρήσεις, έως πόσιμο νερό, ιδιαίτερα σε συνθήκες έλλειψης νερού.

Irina Bokova, γενική διευθύντρια της Umesco, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού

Ο τίτλος της έκθεσης αντικατοπτρίζει τον κρίσιμο ρόλο που είναι σε θέση να παίξουν τα λύματα στα πλαίσια μιας κυκλικής οικονομίας, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι ισορροπημένη με την προστασία των φυσικών πόρων και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και όπου μια καθαρότερη και πιο βιώσιμη οικονομία έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του νερού.

Η βελτιωμένη διαχείριση των λυμάτων δημιουργεί κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, και είναι ουσιαστική για την επίτευξη της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή: “WWAP (United Nations World Water Assessment Programme). 2017. The United Nations World Water Development Report 2017: Wastewater, The Untapped Resource. Paris, UNESCO.” / unesco.org

Απόδοση / Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  «Στάσου πλάι μου» : Εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!