Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε συνολικά 220 εκατομμύρια νοικοκυριά, από τα οποία σχεδόν το ένα τρίτο (65,6 εκατομμύρια) είχαν εξαρτώμενα τέκνα.
Σε αυτή τη δημοσίευση της Eurostat, ο όρος “παιδί” αναφέρεται σε κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ένα εξαρτώμενο τέκνο είναι κάθε παιδί κάτω των 15 ετών, ή κάθε άτομο ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, που είναι κοινωνικά και οικονομικά εξαρτώμενο από άλλο μέλος του νοικοκυριού (γονέα ή ενήλικο).
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών με παιδιά σημειώθηκε στην Ιρλανδία (41%), υπερβαίνοντας την Κύπρο και Πολωνία (και οι δύο χώρες 38%), τις Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβακία (και οι τρείς χώρες 36%).
Αντιθέτως, μόλις το ένα πέμπτο των νοικοκυριών είχαν παιδιά σε Γερμανία και Φινλανδία (22%), ακολουθούμενα από τη Σουηδία (25%), την Αυστρία (26%) και την Ελλάδα (27%).
[irp]
Το ποσοστό οικογενειών με τρία ή περισσότερα παιδιά ήταν υψηλότερο στην Ιρλανδία, και χαμηλότερο στην Πορτογαλία
Η συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών στα κράτη-μέλη αποτελούνταν από νοικοκυριά που είχαν μόνο ένα παιδί. Η μόνη εξαίρεση ήταν η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Δανία, όπου το ποσοστό των νοικοκυριών με δύο παιδιά ήταν υψηλότερο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών με τρία ή / και περισσότερα παιδιά καταγράφηκε στην Ιρλανδία (27%), ακολουθούμενη από την Φινλανδία (20%), το Βέλγιο (19%), τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (και οι τρείς χώρες 17%). Αντίθετα, λιγότερο από το 10% των νοικοκυριών με παιδιά είχαν τουλάχιστον τρία παιδιά στη Βουλγαρία (5%), την Πορτογαλία (6%), την Ισπανία και Ιταλία (και οι δύο 8%), στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στη Λιθουανία (και οι δύο 9%).
Σε επίπεδο Ε.Ε., σχεδόν τα μισά εκ του συνόλου των νοικοκυριών με παιδιά (47%, ή 31 εκατομμύρια νοικοκυριά) είχαν μόνο ένα παιδί, ενώ το 40% (26 εκατομμύρια) είχαν δύο παιδιά, και το 13% (8,5 εκατομμύρια) είχαν τρία ή περισσότερα παιδιά.
Το υψηλότερο ποσοστό μόνων γονέων σημειώθηκε στη Δανία, και το χαμηλότερο στην Κροατία
Το χαμηλότερο ποσοστό μόνων ενήλικων με παιδιά σημειώθηκε στην Κροατία (5% εκ του συνόλου των νοικοκυριών με εξαρτώμενα τέκνα), στη Ρουμανία (7%), την Ελλάδα και τη Σλοβακία (και οι δύο 8%).
Αντίστροφα, με σχεδόν μία στις 3 οικογένειες να είναι μονογονεϊκή, η Δανία (30%) σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών μονογονεϊκών οικογενειών με παιδιά, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (28%), τη Σουηδία (25%), το Ηνωμένο Βασίλειο (21%), τη Γαλλία και τη Λετονία (και οι δύο χώρες 20%).
Σε επίπεδο Ε.Ε., το 15% των οικογενειών αποτελούνταν από μόνους γονείς με παιδιά.
eurostat
socialpolicy.gr