Το παρακάτω κείμενο είναι μετάφραση από τo άρθρο “Domestic Violence and Abuse” που βρίσκεται στην ιστοσελίδα: http://www.helpguide.org
Τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης
Υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική σχέση. Το πιο συνηθισμένο είναι ο φόβος που έχεις για τον σύντροφό σου. Αν αισθάνεσαι ότι θα πρέπει να προσέχεις πάντα αυτά που λες και κάνεις, προκειμένου να αποφύγεις μια έκρηξη, είναι πιθανό να βρίσκεσαι σε μια ανθυγιεινή κακοποιητική σχέση. Άλλα σημάδια για το ότι ίσως βρίσκεσαι σε μια σχέση κακοποιητική περιλαμβάνουν το ότι ο σύντροφός σου σε μειώνει ή προσπαθεί να σε ελέγξει, και ότι εσύ έχεις συναισθήματα αποστροφής, ανημπόριας και απελπισίας. Προκειμένου να προσδιορίσεις αν η σχέση που έχεις είναι κακοποιητική, απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις. Όσο περισσότερο απαντάς «Ναι» τόσο πιθανότερο είναι να βρίσκεσαι σε μια σχέση κακοποίησης.
Σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική σχέση:
Οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου |
Η υποτιμητική συμπεριφορά του συντρόφου σου |
Τον περισσότερο καιρό φοβάσαι τον σύντροφό σου; |
Εκείνος σου φωνάζει ή σε μειώνει; |
Αποφεύγεις συγκεκριμένα θέματα ώστε να μην θυμώσει ο σύντροφός σου; |
Σε κριτικάρει και σε ταπεινώνει |
Αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά σύμφωνα με τον σύντροφό σου; |
Σου συμπεριφέρεται τόσο άσχημα που ντρέπεσαι να το αντιληφθεί η οικογένεια και οι φίλοι σου; |
Πιστεύεις ότι σου αξίζει να σε πληγώνει και να σε κακομεταχειρίζεται; |
Αγνοεί ή μειώνει τη γνώμη σου ή τα επιτεύγματά σου; |
Αναρωτιέσαι αν είσαι εσύ που έχεις τρελαθεί; |
Σε κατηγορεί για τη δική του κακοποιητική συμπεριφορά; |
Ασθάνεσαι συναισθηματικά μουδιασμένη ή αβοήθητη; |
Σε αντιμετωπίζει ως ιδιοκτησία ή αντικείμενο του σεξ και όχι ως άτομο; |
Η βίαιη συμπεριφορά ή οι απειλές του συντρόφου σου |
Η ελεγκτική συμπεριφορά του συντρόφου σου |
Έχει κακή και απρόβλεπτη διάθεση; | Αντιδρά υπερβολικά ζηλότυπα και κτητικά; |
Σε κακοποιεί ή απειλεί ότι θα σε κακοποιήσει ή θα σε σκοτώσει; | Ελέγχει το που πηγαίνει και το τι κάνεις; |
Απειλεί ότι θα σου πάρει τα παιδιά και/ή ότι θα τα βλάψει; |
Σε εμποδίζει από το να δεις τους φίλους / την οικογένειά σου; |
Απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει αν φύγεις; |
Περιορίζει την πρόσβασή σου σε χρήματα, τηλέφωνο ή το αυτοκίνητο; |
Σε αναγκάζει σε σεξουαλική πράξη; | Σε ελέγχει διαρκώς; |
Καταστρέφει τα πράγματά σου; |
Συναισθηματική κακοποίηση: είναι ένα πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό που νομίζεις
Όταν οι άνθρωποι μιλάνε για ενδοοικογενειακή βία, συχνά αναφέρονται στη φυσική κακοποίηση από τον σύζυγο ή σύντροφο. Αλλά δεν εμπεριέχουν όλες οι κακοποιητικές σχέσεις τη σωματική βία. Επειδή δεν είσαι χτυπημένη, με μελανιές δεν σημαίνει ότι δεν κακοποιείσαι. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από συναισθηματική κακοποίηση, η οποία δεν είναι λιγότερο καταστροφική. Δυστυχώς, η συναισθηματική κακοποίηση πολλές φορές ελαχιστοποιείται και παραβλέπεται- ακόμα και από το άτομο που κακοποιείται.
Κατανοώντας τη συναισθηματική κακοποίηση
Στόχος της συναισθηματικής κακοποίησης είναι να μειώσει τα συναισθήματα αυτοσεβασμού και ανεξαρτησίας. Αν είσαι θύμα συναισθηματικής κακοποίησης, μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από τη σχέση ή ότι χωρίς τον κακοποιητικό σύντροφο δεν έχεις τίποτα.
Η συναισθηματική κακοποίηση περιλαμβάνει τη λεκτική κακοποίηση όπως είναι οι φωνές, χαρακτηρισμοί, κατηγορίες, εξευτελισμοί. Η απομόνωση, ο εκφοβισμός, και η ελεγκτική συμπεριφορά ανήκουν επίσης στη συναισθηματική κακοποίηση. Επιπρόσθετα, οι κακοποιητές που χρησιμοποιούν συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση συχνά περιλαμβάνουν και απειλές για σωματική βία ή άλλες συνέπειες αν δεν κάνεις αυτό που θέλουν.
Μπορεί να πιστεύεις ότι η σωματική βία είναι πολύ χειρότερη από τη συναισθηματική βία από τη στιγμή που μπορεί να σε στείλει στο νοσοκομείο και να αφήσει σημάδια. Αλλά τα σημάδια που αφήνει η συναισθηματική κακοποίηση είναι επίσης πολύ πραγματικά και βαθιά. Στην πραγματικότητα η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να είναι το ίδιο ή και περισσότερο καταστροφική από τη σωματική κακοποίηση.
Η οικονομική κακοποίηση είναι μια διακριτική μορφή συναισθηματικής κακοποίησης
Θυμήσου ότι ο στόχος του θύτη είναι να σε ελέγξει και πολλές φορές θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να το κάνει αυτό.
Η οικονομική κακοποίηση περιλαμβάνει:
- Αυστηρό έλεγχος των οικονομικών σου
- Παρακράτηση των χρημάτων ή των πιστωτικών σου
- Να λογαριάζει κάθε ποσό που χαλάς
- Να μη σου δίνει πρόσβαση σε βασικά αγαθά (φαγητό, ρούχα, φάρμακα, στέγη)
- Να σου δίνει χαρτζιλίκι
- Να σε εμποδίζει από το να δουλέψεις και να επιλέξεις τη καριέρα που επιθυμείς
- Να σαμποτάρει τη δουλειά σου (να σε κάνει να λείπεις συχνά, να τηλεφωνεί συχνά)
- Να κλέβει από εσένα η να παίρνει τα λεφτά σου
Η βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά είναι επιλογή του θύτη
Αντίθετα από αυτό που πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι αποτέλεσμα απώλειας του ελέγχου της συμπεριφοράς του θύτη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ελεύθερη επιλογή που κάνει ο θύτης προκειμένου να σε ελέγξει.
Ο κύκλος της βίας στην ενδοοικογενειακή κακοποίηση
Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση εντάσσεται σε ένα σύνηθες σχήμα ή κύκλο βίας με τα εξής στάδια :
Κακοποίηση- ο κακοποιητικός σύντροφος ξεσπάει με επιθετική, υποτιμητική ή βίαιη συμπεριφορά. Η κακοποίηση είναι επίδειξη εξουσίας για να σου δείξει «ποιος είναι το αφεντικό».
Ενοχή- μετά την κακοποίηση, ο σύντροφός σου νιώθει ενοχή, αλλά όχι για αυτό που έχει κάνει. Ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο να τον πιάσουν και να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.
Δικαιολογίες- ο κακοποιητικός σύντροφος εκλογικεύει αυτό που έκανε. Το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σειρά από δικαιολογίες ή να κατηγορήσει εσένα για την συμπεριφορά του- οτιδήποτε προκειμένου να μην πάρει ο ίδιος την ευθύνη.
«Νορμάλ» συμπεριφορά- ο κακοποιητικός σύντροφος κάνει ότι μπορεί για να ξανακερδίσει τον έλεγχο και να κρατήσει το θύμα μέσα στη σχέση. Μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ή μπορεί να προσπαθήσει να γοητεύσει το θύμα. Αυτή η ειρηνική φάση μπορεί να δώσει στο θύμα την ελπίδα ότι ο θύτης έχει αλλάξει στ’ αλήθεια αυτή τη φορά.
Φαντασία και σχεδιασμός- ο κακοποιητικός σύντροφος αρχίζει να φαντασιώνεται το να σε κακοποιήσει ξανά. Περνάει πολύ ώρα σκεπτόμενος τι έχεις κάνει λάθος και πως θα σε κάνει να το πληρώσεις. Μετά σχεδιάζει το πώς θα μετατρέψει τη φαντασία της κακοποίησης σε πραγματικότητα.
Παγίδα- ο θύτης σε παγιδεύει και βάζει σε κίνηση το σχέδιο του, δημιουργώντας μια κατάσταση στην οποία μπορεί να δικαιολογήσει το ότι σε κακοποιεί.
Η συγγνώμη που ζητάει και οι χειρονομίες αγάπης ανάμεσα στα επεισόδια κακοποίησης μπορεί να το κάνουν δύσκολο να φύγεις. Μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι είσαι το μόνο άτομο που μπορεί να τον βοηθήσει, ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά και ότι πραγματικά σε αγαπά. Παρ’ όλα αυτά οι κίνδυνοι στο να μείνεις είναι πολύ αληθινοί.
Πηγή: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.