Οι γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (γραφήματα)

Οι γυναίκες θα έπρεπε να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στην πολιτική, πώς όμως εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Η απάντηση στα γραφήματα που ακολουθούν.

Ποσοστό γυναικών και ανδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και στο δημόσιο βίο σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με την πάροδο του χρόνου, το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξηθεί. Μόνο 31 γυναίκες ήταν μέλη από το 1952, μέχρι τις πρώτες εκλογές του 1979. Το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στο πρώτο εκλεγμένο με άμεση ψηφοφορία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν 15,2%. Το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξάνεται συνεχώς και σήμερα ανέρχεται στο 36,4%.

Όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραμένει πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο για τα εθνικά κοινοβούλιο και πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ για τα εθνικά κοινοβούλια.

Οι εκλεγμένες γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν υψηλές θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται επίσης σε αύξηση. Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, πέντε από τους 14 αντιπροέδρους και 11 από τους 23 πρόεδρους επιτροπών είναι γυναίκες, σε σχέση με τρεις αντιπροέδρους και οχτώ προέδρους επιτροπών κατά την προηγούμενη θητεία.

Γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

europarl.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Το στίγμα και οι ενοχές γύρω από την αποβολή/θνησιγένεια

Be the first to comment on "Οι γυναίκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (γραφήματα)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!