Διεθνής Δεκαετία για τους ανθρώπους Αφρικανικής Καταγωγής 2015-2024

Υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι που προσδιορίζουν τους εαυτούς τους ως απόγονους Αφρικανικής καταγωγής και ζουν στην Αμερική (Βόρεια και Νότια). Πολλά εκατομμύρια ακόμη ζουν σε άλλα μέρη του κόσμου, εκτός της Αφρικανικής Ηπείρου.

Είτε ως απόγονοι των θυμάτων του διατλαντικού δουλεμπορίου ή ως πιο πρόσφατοι μετανάστες, αποτελούν μια από τις πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Μελέτες και πορίσματα διεθνών και εθνικών φορέων αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι Αφρικανικής καταγωγής εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, σε υπηρεσίες υγείας, στη στέγαση και στην κοινωνική ασφάλεια.

Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση τους παραμένει αόρατη σε πολύ μεγάλο βαθμό, και δεν έχει δοθεί επαρκής αναγνώριση και σεβασμός  στις προσπάθειες τους για επιδίωξη επανόρθωσης/αποκατάστασης της τωρινής τους κατάστασης. Όλοι τους έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με διακρίσεις κατά την πρόσβαση τους στην δικαιοσύνη, βιώνοντας ανησυχητικά υψηλά ποσοστά αστυνομικής βίας, σε συνδυασμό με φυλετικό χαρακτηρισμό.

Επιπλέον, ο βαθμός της πολιτικής τους συμμετοχής είναι συχνά χαμηλός, τόσο στην ψηφοφορία όσο και στην κατοχή πολιτικών θέσεων.

Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι Αφρικανικής καταγωγής μπορεί να βιώνουν πολλαπλές, επιδεινούμενες ή διασταυρούμενες μορφές διακρίσεων βάσει άλλων αιτιών, όπως η ηλικία, το φύλο, η γλώσσα, η θρησκεία, η πολιτική ή άλλη πεποίθηση, η κοινωνική καταγωγή, η ιδιοκτησία, η αναπηρία, ο τόπος γέννησης, ή άλλη κατάσταση.

 

Διαβάστε επίσης: Ρατσισμός και Ευάλωτες Ομάδες: Άνθρωποι Αφρικανικής Καταγωγής

 

Η προώθηση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων Αφρικανικής καταγωγής έχει υπάρξει προτεραιότητα για τον ΟΗΕ. Η Διακήρυξη του Ντέρμπαν και το πρόγραμμα δράσης του αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι Αφρικανικής καταγωγής υπήρξαν θύματα της δουλείας, του δουλεμπορίου και της αποικιοκρατίας, και συνεχίζουν να είναι θύματα των συνεπειών αυτών.

Η διεργασία του Ντέρμπαν αύξησε την ορατότητα των ανθρώπων Αφρικανικής καταγωγής και συνεισέφερε σε μια ουσιαστική πρόοδο στην προώθηση και στην προστασία των δικαιωμάτων τους, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων δράσεων από τα κράτη, τον ΟΗΕ και άλλων διεθνών και περιφερειακών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.

Όμως, παρά αυτή την πρόοδο, ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις, τόσο άμεσες όσο και έμμεσες,  εκ των πραγμάτων και εκ του νόμου, συνεχίζουν να εκδηλώνονται μέσω των ανισοτήτων και των μειονεξιών.

Η Διεθνής Δεκαετία για τους ανθρώπους Αφρικανικής καταγωγής, που ανακήρυξε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης 68/237 του ΟΗΕ και εορτάζεται από το 2015 έως το 2024, παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο για τον ΟΗΕ, τα κράτη μέλη, την κοινωνία των πολιτών και άλλων σχετικών εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ενωθούν από κοινού με τους ανθρώπους Αφρικανικής καταγωγής και να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την εφαρμογή του προγράμματος των δράσεων υπό το πνεύμα της αναγνώρισης, δικαιοσύνης και ανάπτυξης.

Αποτελεί επίσης, μια μοναδική ευκαιρία να “οικοδομήσουμε” πάνω στο Διεθνές έτος Ανθρώπων Αφρικανικής καταγωγής, το οποίο εορτάστηκε από τη διεθνή κοινότητα το 2011, ώστε να υπογραμμιστεί περαιτέρω η συνεισφορά των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής στις κοινωνίες μας, να προταθούν ισχυρά μέτρα για την προώθηση της πλήρους ένταξης τους, όσο και για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας.

 

Πηγή: un.org/en/events/africandescentdecade

Απόδοση / Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ο WEB Du Bois και η έννοια της διπλής συνείδησης (double consciousness)

Be the first to comment on "Διεθνής Δεκαετία για τους ανθρώπους Αφρικανικής Καταγωγής 2015-2024"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!