Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Εμβόλιο κατά του HIV – Η ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί, ο κόσμος χρειάζεται ένα εμβόλιο

Παγκοσμίως 37,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV – Ο HIV/AIDS οδηγεί στο θάνατο 770 χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Παρά τις όποιες εξελίξεις τόσο στην θεραπεία της νόσου όσο και στην πρόληψη, περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από τον HIV κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα η επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης για τον τερματισμό του HIV έως το 2030, να μοιάζει ανέφικτη.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να ακολουθήσουν αποτελεσματικές επιλογές πρόληψης. Επιπλέον, ο κύριος πληθυσμός στόχος – άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ουσιών, εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ και έφηβες κοπέλες και νεαρές γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ όλων των νέων μολύνσεων – είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε υπάρχουσες υπηρεσίες θεραπείας και πρόληψης. 

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις των ειδικών, που προειδοποιούν πως οι νέες μολύνσεις ενδέχεται να αυξηθούν εξαιτίας των δημογραφικών αλλαγών.

 

Το UNAIDS και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για 500.000 επιπλέον θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS το 2020-2021 στην υποσαχάρια Αφρική λόγω διακοπής παροχής των υπηρεσιών.

 

Ο κόσμος χρειάζεται νέους τρόπους για να σταματήσει η μετάδοση του HIV και ο κύριος τρόπος είναι ένα εμβόλιο. 

 

Καμία ανθρώπινη ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί ποτέ χωρίς εμβόλιο. Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο για να τερματίσουμε το AIDS.

 

  • Τα εμβόλια κατά κανόνα παρέχουν μακροχρόνια προστασία.
  • Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν ευρέως σε μία πλειάδα ατόμων, οδηγώντας σε ανοσία της κοινότητας.
  • Τα εμβόλια θα μπορούσαν να εξαλείψουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη θεραπεία του HIV, όπως το κοινωνικό στίγμα.
  • Τα εμβόλια πιθανότατα θα είναι οικονομικά αποδοτικότερα σε σύγκριση με την θεραπεία εφ’όρου ζωής.

 

Η 18η Μαΐου είναι η Ημέρα ευαισθητοποίησης για το Εμβόλιο κατά του HIV. Φέτος, δίδεται ιδιαίτερη μνεία στη συνεισφορά του εμβολίου κατά του HIV στην ανθρωπότητα, καθώς οι επιστημονικές καινοτομίες στα πλαίσια της έρευνας και ανάπτυξης του, έθεσαν τα θεμέλια για την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων κατά της πανδημίας του COVID 19. 

 

Πηγή: iavi.org

Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Διαδικτυακή ημερίδα "Ευκαιρίες χρηματοδότησης και σταδιοδρομίας για νέους ερευνητές"

Be the first to comment on "Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Εμβόλιο κατά του HIV – Η ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί, ο κόσμος χρειάζεται ένα εμβόλιο"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!