Το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και τη Γραμματεία Ισότητας και Ατομικών – Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Συνομοσπονδίας συμφώνησαν να συνεργαστούν για την υλοποίηση του έργου «Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας» που συντονίζουν το FES και το Ίδρυμα Μελετών της Εργασίας της Κεντρικής Ευρώπης (CELSI). Οι στόχοι της σειράς δραστηριοτήτων είναι να υπάρξει καλύτερη πληροφόρηση για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και να προταθούν συστάσεις πολιτικής για βελτίωση.
Στο πλαίσιο του έργου εξετάζονται οι πραγματικές εμπειρίες ατόμων που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, καθώς και οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις τους για βελτίωση της κατάστασης. Η σειρά δραστηριοτήτων υλοποιείται σε Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Ελλάδα με βάση έρευνες τεκμηρίωσης, στοιχεία ηλεκτρονικών ερευνών, συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης. Επισημαίνεται ότι από τις προαναφερόμενες χώρες, μόνο η Ελλάδα έχει ήδη κυρώσει τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του 2019 (αριθ 190) σε σχέση με τη βία και την παρενόχληση. Οι ερωτήσεις της έρευνας που καλύφθηκαν από έρευνες τεκμηρίωσης, στοιχεία ηλεκτρονικών ερευνών και συνεντεύξεις συνέβαλαν στη βαθύτερη κατανόηση των εμπειριών των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, των αντιδράσεών τους στα περιστατικά και του τρόπου με τον οποίο τα ίδια τα θύματα αξιολόγησαν τον χειρισμό της κατάστασης. Η άποψη των θυμάτων για τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι καίριας σημασίας, όπως επίσης οι συστάσεις τους για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων πολιτικής και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα πεδίου που υλοποιήθηκε μετά την κύρωση της Σύμβασης 190 της ΔΟΕ από την Ελλάδα. Η τρέχουσα Έκθεση που εκπονήθηκε από τη Δρ Εργατικού Δικαίου Αθηνά Μαλαγαρδή στην αγγλική γλώσσα και κατόπιν μεταφράστηκε στην Ελληνική, παρέχει επισκόπηση του νομικού πλαισίου σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στον χώρο εργασίας. Αναλύει τις σχετικές πληροφορίες και γνώσεις, καθώς και τις εμπειρίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εμποδίων για την εφαρμογή του και των παραγόντων ευαλωτότητας. Διατυπώνει συστάσεις πολιτικής για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η Έκθεση θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης τη βάση επί της οποίας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να επιμείνουν για την υιοθέτηση αποτελεσματικών, συνεκτικών και συστηματικών μέτρων για την προστασία των θυμάτων και τη συνολική απόκριση στη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης:
- 1 στους/στις 3 εργαζόμενους/ες έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας (31,4%).
- 3 στα 4 θύματα είναι γυναίκες εργαζόμενες (75,3%).
- Μόνο το 1,6% των θυμάτων κατήγγειλαν το περιστατικό στις αρμόδιες Αρχές.
- Τα θύματα δεν ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές είτε γιατί δεν τις εμπιστεύονται (27,2%) είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν θα γίνει κάτι ουσιαστικό (51,1%).
- Μόνο το 3,1% διαθέτει συλλογική σύμβαση εργασίας με διατάξεις που καλύπτουν τη σεξουαλική παρενόχληση.
- Το 78,9% δήλωσαν ότι τα συνδικάτα πρέπει να επιμείνουν στην ένταξη κατάλληλων ρυθμίσεων στους Κανονισμούς Εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία
- Έχει σταματήσει η λειτουργία των δομών θεσμικού κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή των συνδικάτων τόσο για την ισότητα των φύλων, τις διακρίσεις, τη βία και την παρενόχληση στην εργασία όσο και για την κατάσταση στο πεδίο και τους ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας.
Βασικά Συμπεράσματα
Οδηγός της ΓΣΕΕ με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων για την “Υποστήριξη από τα συνδικάτα των θυμάτων παράνομων διακρίσεων, παρενόχλησης ή/και βίας στην εργασία”
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.