Το Υπουργείο Πολιτισμού, από τον Απρίλιο 2023, υλοποιεί πιλοτικά το καινοτόμο έργο της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ως Συμπληρωματική Αγωγή στην Ψυχική Υγεία. Το έργο είναι πιλοτικό και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Περιλαμβάνει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, το οποίο υλοποιεί το ΕΠΙΨΥ, καθώς και την ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων συνεργασίας των Εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟ Πολιτιστικών Φορέων με Φορείς Ψυχικής Υγείας.
Με το πρόγραμμα αυτό υιοθετούνται πρωτοβουλίες που εντάσσουν τις τέχνες και τον πολιτισμό στην προληπτική και θεραπευτική αγωγή για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών, αναγνωρίζοντας τον ευεργετικό ρόλο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην υγεία και την ευημερία των ατόμων. Παράλληλα, ενθαρρύνονται οι φορείς του σύγχρονου πολιτισμού να ενσωματώσουν στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες κατάλληλα προγράμματα που υπηρετούν αυτή τη διάσταση του πολιτισμού. Τα νέα προγράμματα θα αναβαθμίσουν τον κοινωνικό ρόλο των Πολιτιστικών Φορέων και παράλληλα, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για την απασχόληση πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού στον πολιτισμό, αφού μετά από κατάλληλη εκπαίδευση/επιμόρφωση, θα μπορεί να απασχοληθεί σε νέες παρεχόμενες υπηρεσίες πολιτισμού.
Οι καλλιτεχνικές δράσεις, που διεξάγονται στο πλαίσιο της έρευνας (Α’ και Β’ Πιλοτική Φάση) έχουν διάρκεια έξι μηνών και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την 31.12.2025.
Η ερευνητική ομάδα, με βάση την βιβλιογραφία, τις επιστημονικές της γνώσεις και την πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες, έχει μελετήσει τις μορφές τέχνης, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, τα κριτήρια συμμετοχής και αποκλεισμού των προσώπων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στην έρευνα, το ρόλο των φορέων πολιτισμού, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που θα διαθέτουν τα πρόσωπα που θα εκτελέσουν τις πολιτιστικές δράσεις.
Η ανατροφοδότηση της έρευνας με τις αξιολογήσεις και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των στοχευμένων πιλοτικών δράσεων του προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, θα οδηγήσει στη βελτιστοποίηση της μεθοδολογίας και στην οριστικοποίηση των παραμέτρων εφαρμογής του προγράμματος.
Παράλληλα, θα αναπτυχθούν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε η δράση να ενταχθεί στην κοινότητα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της άυλης συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Επιστημονικά υπεύθυνος: Καθ. Ν. Στεφανής
Η ερευνητική ομάδα του ΕΠΙΨΥ αποτελείται από 10 άτομα:
Στεφανής Νίκος, Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Στριγγάρης Αργύριος, Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων στη Α´ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου Ε.Κ.Π.Α. και στο Division of Psychiatry του University College London
Μούλιου Μαρία, Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Μαρτινάκη Σοφία, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στην Ψυχική Υγεία, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Σκαλή Θεοδώρα, Μέλος ΕΔΙΠ Ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Βλάχος Ηλίας, Ψυχίατρος Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΠΙΨΥ
Γιώτης Λάμπρος, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΠΙΨΥ
Γιαννούλη Ελένη, Ψυχολόγος Αιγινήτειου Νοσοκομείου
Πανταγούτσου Αφροδίτη, Εργοθεραπεύτρια Αιγινήτειου Νοσοκομείου
Σκαλτσή Πολυξένη, Εργοθεραπεύτρια Msc Αιγινήτειου Νοσοκομείου
Το έργο «Πιλοτικές δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης» είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU.
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.