Απόδοση στα Ελληνικά Ελένη Τομπέα.
Στην εποχή της “κοινωνικής εταιρικής ευθύνης”, οι εταιρίες σίγουρα δεν θέλουν να φέρουν τον τίτλο “μίας απο τις χειρότερες εταιρίες της χρονιάς”.
Από το 2000, τα Public Eye Awards “ρίχνουν φως” στην αρνητική πλευρά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κολοσσιαίων εταιριών της παγκόσμιας οικονομίας, ως αντίβαρο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η επιχειρηματική και πολιτική ελίτ συναντάται σε ετήσια βάση.
Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Berne Declaration και η Greenpeace, “απονέμει” κάθε χρόνο δύο αρνητικά βραβεία σε εταιρίες : Ένα βραβείο κοινού που αποδίδεται ύστερα απο δημόσια ψηφοφορία και ένα βραβείο Κριτικής Επιτροπής.
Περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι ψήφισαν το 2012, δίνοντας τα συγκεκριμένα βραβεία στην εταιρεία εξόρυξης VALE και στην Τράπεζα Barclays. Η Τράπεζα Barclays ψηφίστηκε ως η χειρότερη εταιρία του 2012 ως υπαίτια για την προκλητή αύξηση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων , αλλά μέχρι το τέλος του έτους, είχε υπαινιχθεί ότι θα σταματήσει να κερδοσκοπεί επί των τροφίμων.
Τα βραβεία Public Eye 2013 απονεμήθηκαν στις 24 Ιανουαρίου σε διεθνή διάσκεψη Τύπου με την πετρελαϊκή εταιρεία Shell να “κερδίζει το πρώτο βραβείο” στην ψηφοφορία του κοινού ως η χειρότερη εταιρία της χρονίας, με 16.446 ψήφους.
Η Shell σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τα ορυκτά καύσιμα της Αλάσκας στην Αρκτική, ενέργεια που επιφέρει πολλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, απορρίπτοντας εντελώς την λύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της. Ειδικοί δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν καμία άλλη μέθοδο για την ανάκτηση του πετρελαίου που χύθηκε στην Αλάσκα (πετρελαιοκηλίδα) και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επανεξετάσει τις δραστηριότητες της εταιρίας στην περιοχή.
Το βραβείο Κριτικής Επιτροπής Public Eye για το 2013 “ανήκει” στην Goldman Sachs, με 10.691 ψήφους. Η Goldman Sachs έλαβε τεράστια ποσά για να αποκρύψει το αληθινό ύψος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, κάτι που τελικά οδήγησε στην απόλυτη οικονομική καταστροφή της χώρας.
Περιγράφοντάς την ως “το βαμπίρ του χρηματιστικού κεφαλαίου” και με έναν πρώην υπάλληλο να περιγράφει το περιβάλλον στο εσωτερικό της εταιρείας ως “τοξικό και καταστροφικό”, η Goldman Sachs κατηγορείται για τα λογιστικά τεχνάσματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην φτώχεια ενώ την ίδια να αποκομίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την συντριβή των δημόσιων οικονομικών της.
Οι υπόλοιπες εταιρίες που βρέθηκαν ως υποψήφιες για τα “βραβεία” των χειρότερων εταιριών της χρονιάς είναι οι εξής:
–G4S (6.667 ψήφοι) : Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία security στον κόσμο , είναι υπαίτια για αναρίθμητες περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
–Repower (2.921 ψήφοι) :Η Eλβετική εταιρία χτίζει μια μονάδα παραγωγής ενέργειας καύσεως άνθρακα στην Καλαβρία της Ιταλίας, παρά την αντίθεση του τοπικού πληθυσμού.
–Coal India (2.188 ψήφοι) : Η Ινδική εταιρία εξόρυξης άνθρακα θυσιάζει τα πάντα για το κέρδος. 205 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στα ορυχεία από τα οποία 239 δεν διαθέτουν καν περιβαλλοντική άδεια.
–Lonmin (1.518 ψήφοι) : Η νοτιοαφρικανική μεταλλευτική εταιρία χρησιμοποίησε ως όργανα καταστολής την αστυνομία και τον στρατό για να “σπάσει” μια απεργία. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν την ζωή τους 44 εργάτες.
–Alstom (1.380 ψήφοι) : Παρά τα αλλεπάλληλα πρόστιμα, η Γαλλική εταιρία ενέργειας και μεταφορών συνεχίζει να δωροδοκεί συστηματικά πολιτικούς για να εξασφαλίζει συμβάσεις έργων.
Πηγές:
newint.org
publiceye.ch
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.