Της Dominika Tomaszewska-Mortimer
Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία αγωνίζονται να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα και να θερμάνουν τα σπίτια τους, με την κρίση να έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στις γυναίκες, προειδοποίησαν ανθρωπιστές.
Μόλις επέστρεψε από επίσκεψη στη χώρα, η επικεφαλής της Ανθρωπιστικής Δράσης του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, Σοφία Κάλλορπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη για τα βάσανα που υφίστανται οι οικογένειες που έμειναν χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και αξιόπιστο καταφύγιο εν μέσω σκληρών χειμερινών συνθηκών. Το 65% της ενεργειακής δυναμικότητας της Ουκρανίας έχει καταστραφεί από σκόπιμες επιθέσεις.
«Αυτές οι διακοπές ρεύματος δεν είναι απλώς τεχνικές διαταραχές», είπε. «Υπονομεύουν άμεσα την ασφάλεια, την προστασία και την οικονομική ασφάλεια των γυναικών».
Η κα Calltorp εξήγησε ότι το παρατεταμένο σκοτάδι, η έλλειψη φωτισμού στους δρόμους και οι διαταραχές στις μεταφορές «περιορίζουν σοβαρά την κινητικότητα των γυναικών και αυξάνουν την έκθεση σε παρενόχληση και ατυχήματα».
Πολλές Ουκρανές γυναίκες εργάζονται σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, και τώρα χάνουν τις δουλειές τους, δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ για τις Γυναίκες.
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς σχολείο, χωρίς μισθό
«Στο Κίεβο, σε μια θερμαινόμενη σκηνή που είχε στηθεί για να υποστηρίξει τους πολίτες, συναντήθηκα με την Ιρίνα… Μου είπε: “Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σημαίνει ότι δεν θα έχω σχολείο για τα παιδιά μου και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σημαίνει ότι δεν θα έχω δουλειά για μένα. Σημαίνει ότι δεν θα έχω μισθό”».
Η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες ανέφερε ότι το 2025 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά της σύγκρουσης για τις γυναίκες μέχρι στιγμής και ότι από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, περισσότερες από 5.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν και 14.000 τραυματίστηκαν, με τον πραγματικό αριθμό να είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος.
Παρά τις προκλήσεις, οι γυναίκες της Ουκρανίας «οδηγούν τη χώρα μπροστά» και οι οργανώσεις με επικεφαλής γυναίκες βρίσκονται στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε η κα Calltorp. Παρέχουν ζωτική προστασία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, βοήθεια έκτακτης ανάγκης και ευκαιρίες διαβίωσης σε εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς – ωστόσο, τώρα απειλούνται σοβαρά λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση.
Μία στις τρεις οργανώσεις με επικεφαλής γυναίκες προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην επιβιώσουν πέραν των έξι μηνών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο των περικοπών στην εξωτερική βοήθεια.
«Λόγω των μειώσεων της χρηματοδότησης το 2025 και το 2026, αυτές οι οργανώσεις στην Ουκρανία προβλέπεται να χάσουν τουλάχιστον 53,9 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις Γυναίκες στην Ουκρανία, Sabine Freizer Gunes. « Εάν αυτό συνεχιστεί, περίπου 63.000 γυναίκες το 2026 θα χάσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες », όπως η υποστήριξη για τα θύματα σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις.
«Θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που θα χρειάζονται ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη. Θα υπάρχει λιγότερη πολιτική συμμετοχή για τις γυναίκες, λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες και λιγότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ουκρανία. Η αποδυνάμωση των γυναικείων οργανώσεων αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να αποδυναμώσει ολόκληρη την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή αρχιτεκτονική της Ουκρανίας », δήλωσε η κα Φράιζερ Γκιουνές.
Ευάλωτες ομάδες πλήττονται σοβαρά από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές
Αναφερόμενος στον ευρύτερο ανθρωπιστικό αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, ο Jaime Wah, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) στην Ουκρανία, δήλωσε ότι όταν κόβεται το ρεύμα «συχνά οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες».
«Για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες, αυτό είναι απειλητικό για τη ζωή», επέμεινε.
Μιλώντας από το Κίεβο, η κα Wah είπε ότι ενώ «τα κρύα σπίτια αυξάνουν τις ασθένειες», το ψυχοκοινωνικό κόστος των διακοπών ρεύματος είναι «εξίσου σοβαρό».
«Το παρατεταμένο σκοτάδι, η απομόνωση και η συνεχής αβεβαιότητα εξαντλούν τις κοινότητες», τόνισε. «Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα, ωστόσο η πρόσβαση σε εξειδικευμένη ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη παραμένει περιορισμένη».
Το καταστροφικό τίμημα της σύγκρουσης στην υγεία επιδεινώνεται περαιτέρω από τις επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες είναι «σοβαρές και εκτεταμένες» στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ ) Κρίστιαν Λίντμαϊερ.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει περισσότερες από 2.870 επιβεβαιωμένες επιθέσεις, με αποτέλεσμα 233 θανάτους και 937 τραυματισμούς μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ασθενών.
«Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν πέρα από την αυξημένη δυναμικότητα, με το εργατικό δυναμικό να έχει εξαντληθεί και τις υποδομές να έχουν υποστεί ζημιές», προειδοποίησε ο κ. Λίντμαϊερ.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι ο αναφερόμενος αριθμός ατόμων με αναπηρίες έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 390.000, ή περισσότερο από 10% , από τον Φεβρουάριο του 2022.
Πέρα από αυτό το νούμερο, «αυτό που λείπει είναι η υποστήριξη [για τα άτομα με αναπηρίες], η ελευθερία μετακίνησης των ανθρώπων, η έλλειψη προμηθειών».
«Οι αριθμοί είναι ένα πράγμα. Η ιστορία πίσω από αυτούς είναι πολύ μεγαλύτερη», επέμεινε.
Πηγή: Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης ΟΗΕ – unric.org
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.







































