Οι τέσσερις τύποι του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει ταξινομηθεί σε τέσσερις τύπους:

Τύπος Ι: Επίσης γνωστός ως κλειτοριδεκτομή, αυτός ο τύπος ακρωτηριασμού συνίσταται σε μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και / ή της πρόπτωσής της.
Τύπος ΙΙ: Επίσης γνωστός ως εκτομή, κατά τον οποίο πραγματοποιείται μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων, με ή χωρίς εκτομή των μεγάλων χειλέων
Τύπος III: Η πιο σοβαρή μορφή ακρωτηριασμού, επίσης γνωστός ως αγκτηριασμός ή φαραωνικός τύπος. Κατά τη διαδικασία πραγματοποιείται στένωση του κολπικού ανοίγματος με τη δημιουργία καλύμματος με την κοπή και τη συρραφή των μικρών ή / και των μεγάλων χειλέων, με ή χωρίς την εκτομή της κλειτορίδας. Η τοποθέτηση των άκρων του τραύματος πραγματοποιείται με τη συρραφή ή συγκράτηση των περιοχών κοπής μαζί για μια ορισμένη χρονική περίοδο (για παράδειγμα, τα πόδια των κοριτσιών ενώνονται μεταξύ τους). Αφήνεται μόνο ένα μικρό άνοιγμα για τα ούρα και το εμμηνορροϊκό αίμα. Ο αγκτηριασμός μπορεί να ανοίξει είτε με διεισδυτική σεξουαλική επαφή είτε με χειρουργική επέμβαση.
Τύπος IV: Αυτός ο τύπος αποτελείται από όλες τις άλλες διαδικασίες που πραγματοποιούνται στα γεννητικά όργανα των γυναικών για μη ιατρικούς σκοπούς, όπως τσιμπήματα, τρυπήματα, τομές, ξύσιμο και καυτηρίαση.

Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 90% των περιπτώσεων περιλαμβάνουν την κλειτοριδεκτομή, την εκτομή ή τις περιπτώσεις όπου τα γεννητικά όργανα των κοριτσιών αλλοιώνονται ή τραυματίζονται με διάφορους τρόπους αλλά δεν γίνεται ακρωτηριασμός (Τύπος IV) και περίπου το 10% είναι αγκτηριασμοί (WHO).

Η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από σοβαρή αιμορραγία που οδηγεί σε αιμορραγικό σοκ, νευρογενή καταπληξία ως αποτέλεσμα του πόνου και του τραύματος και σοβαρή λοίμωξη και σηψαιμία, σύμφωνα με την Manfred Nowak, Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. 

“Ο πόνος που προκαλείται από τον FGM δεν σταματά με την αρχική διαδικασία, αλλά συχνά συνεχίζεται ως ένας διαρκής βασανισμός καθόλη τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας”. Manfred Nowak

Πρόσθετοι κίνδυνοι για επιπλοκές από αγκτηριασμούς περιλαμβάνουν προβλήματα ούρησης και εμμήνου ρύσεως, στειρότητα, μεταγενέστερη χειρουργική επέμβαση και οδυνηρή σεξουαλική επαφή.

Μια διακρατική μελέτη σε έξι Αφρικανικές χώρες, κατέδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού, και πως ο FGM στις μητέρες έχει αρνητικές επιπτώσεις στα νεογέννητα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 1 στα 2 μωρά ανά 100 τοκετούς πεθαίνουν ως αποτέλεσμα του FGM. 

 

Πηγή: endfgm.eu

Επιμέλεια/Μετάφραση: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr 

Διαβάστε Επίσης  O COVID-19 ενδέχεται να ωθήσει εκατομμύρια ακόμη παιδιά στην παιδική εργασία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!