Μια ανατρεπτική καταγραφή της ιστορίας του ανθρώπινου είδους µε άξονα την εργασία, από τις απαρχές της ζωής στη Γη μέχρι και το όλο και πιο αυτοματοποιημένο παρόν.
Η εργασία καθορίζει την ταυτότητά µας, το κοινωνικό µας στάτους, το πώς, πού και µε ποιον περνάμε τον περισσότερο χρόνο µας. Είναι όμως η τόσο εντατική εργασία απότοκος της γενετικής µας κληρονομιάς; Αν εμείς ζούμε για να δουλεύουμε και δουλεύουμε για να ζούμε, συνέβαινε το ίδιο µε τους προγόνους µας της Εποχής του Λίθου; Πώς έφτασε η εργασία να γίνει η κεντρική οργανωτική αρχή των κοινωνιών µας; Πώς μεταμόρφωσε το σώμα, το περιβάλλον, τις αξίες µας;
Ο διακεκριμένος ανθρωπολόγος James Suzman απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα, καταγράφοντας διαχρονικά την εξέλιξη της εργασίας. Αξιοποιεί γνώσεις από την ανθρωπολογία, την αρχαιολογία, την εξελικτική βιολογία, τη ζωολογία, τη φυσική και τα οικονομικά, για να καταδείξει ότι κατά το 95% της ιστορίας τους οι άνθρωποι εργάζονταν πολύ λιγότερο και είχαν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για την εργασία απ’ ό,τι εμείς σήμερα. Αυτό άλλαξε ριζικά µε τη μετάβαση από την τροφοσυλλογή στην παραγωγή τροφίμων και αργότερα µε τη μετοίκηση στις πόλεις. Επανεξετάζοντας, έτσι, την ιστορία του ανθρώπινου είδους, ο συγγραφέας προτείνει τρόπους µε τους οποίους θα μπορούσε σήμερα η αυτοματοποίηση να μεταβάλει τη σχέση µας µε την εργασία και να εγκαινιάσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον, µε μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.
Αν το βασικότερο κριτήριο της βιωσιμότητας είναι η αντοχή στον χρόνο, το κυνήγι και η τροφοσυλλογή είναι μακράν η πιο βιώσιμη οικονομική προσέγγιση που έχει αναπτυχθεί σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. […] Το κυνήγι και η τροφοσυλλογή δεν αποτελούν ασφαλώς επιλογή για εμάς σήμερα, ωστόσο οι εν λόγω κοινωνίες μάς δίνουν µία ιδέα για την κοινωνία που δεν θα είναι επιφορτισμένη µε το οικονομικό πρόβλημα. Μας επισημαίνουν ότι οι σύγχρονες στάσεις απέναντι στην εργασία είναι καρπός της μετάβασης στη γεωργία και της μετακίνησης στις πόλεις, και ότι το κλειδί για να ζούμε καλά είναι να μετριάσουμε τις προσωπικές υλικές βλέψεις µας αντιμετωπίζοντας την ανισότητα, ώστε, όπως έλεγε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, να μπορέσουμε «και πάλι να αποδίδουμε περισσότερη αξία στους σκοπούς απ’ ό,τι στα μέσα και να προτιμάμε το καλό από το χρήσιμο».
Από τον επίλογο του βιβλίου
Καταγράφοντας την εξέλιξη της εργασίας σε βάθος 300.000 ετών, το βιβλίο αυτό δεν ασκεί µόνο κριτική στον καταναλωτικό καπιταλισμό· είναι ένας οδηγός αυτοβοήθειας ώστε γνωρίζοντας τη ζωή των προγόνων, να ακολουθήσουμε κι εμείς µία πιο «φυσιολογική» ζωή.
The Irish Times
Μια διεισδυτική και πρωτότυπη ιστορική προσέγγιση για να σκεφτούμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε ένα μέλλον µε όλο και μεγαλύτερη αυτοματοποίηση.
Susan Cain, συγγραφέας
Η συναρπαστική ιστορία του ανθρώπινου είδους ως καταναλωτή ενέργειας.
Kirkus
James Suzman
Εργασία
Η ιστορία του πώς περνάμε τον χρόνο μας
Μετάφραση: Λίζα Εκκεκάκη
Κατηγορία: Non fiction
Σειρά: Οξυγόνο
(ISBN: 978-618-03-2069-5, Εξώφυλλο: Μαλακό,
Σχήμα: 15 x 23, Σελίδες: 392, Τιμή: 17,70 €)
Χρόνος έκδοσης: Νοέμβριος 2021
Τίτλος πρωτοτύπου: Work: A history of how we spend our time
Περισσότερα για το βιβλίο: metaixmio.gr
Ο James Suzman (Τζέιµς Σούζµαν) είναι ανθρωπολόγος που ειδικεύεται στους πληθυσμούς Κόισαν (Khoisan) της νότιας Αφρικής. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Κέιµπριτζ µε υποτροφία στο αντικείμενο των Αφρικανικών Σπουδών και σήμερα διευθύνει την Anthropos Ltd, µια εταιρεία μελετών η οποία χρησιμοποιεί μεθόδους της ανθρωπολογίας για την επίλυση σύγχρονων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Η Εργασία είναι το δεύτερο βιβλίο του, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά (New York Times, Guardian, Observer, New Statesman, Atlantic). Ζει στο Κέιµπριτζ.