Η 11η Αναθεώρηση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων (ICD-11) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι πλέον σε ισχύ, με την πιο πρόσφατη ενημέρωση να δημοσιεύεται διαδικτυακά στις 11 Φεβρουαρίου (2022).
Η Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων (ICD) παρέχει ένα “κοινό λεξιλόγιο” που επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να διαμοιράζουν τυποποιημένη πληροφόρηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί το θεμέλιο για την αναγνώριση των τάσεων υγείας και των στατιστικών παγκοσμίως, περιέχοντας περίπου 17.000 μοναδικούς κωδικούς για τραυματισμούς, παθήσεις και αιτίες θανάτου, που ενισχύονται από περισσότερους από 120.000 κωδικοποιήσιμους όρους. Χρησιμοποιώντας συνδυασμούς κωδικοποίησης, περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια κλινικές καταστάσεις μπορούν πλέον να κωδικοποιηθούν.
Συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδόσεις, η ICD-11 είναι πλήρως ψηφιακή με ένα νέο φιλικό προς τους χρήστες/χρήστριες περιβάλλον και πολυγλωσσικές δυνατότητες που μειώνουν την πιθανότητα λάθους. Συγκεντρώθηκε και επικαιροποιήθηκε με τη συμβολή περισσότερων από 90 χωρών και με την πολύ σημαντική εμπλοκή των παρόχων υπηρεσιών και των επαγγελματιών υγείας, διευκολύνοντας την εξέλιξη από ένα σύστημα που επιβαλλόταν στους επαγγελματίες υγείας σε μία πραγματικά διευκολυντική βάση δεδομένων κλινικής ταξινόμησης και ορολογίας που εξυπηρετεί μία ευρεία γκάμα χρήσεων για την καταγραφή και αναφορά στατιστικών στοιχείων για την υγεία.
Νέα στοιχεία της ICD-11 2022
- 35 χώρες χρησιμοποιούν την ICD-11.
- Οι τρέχουσες εφαρμοσμένες χρήσεις της ICD-11 περιλαμβάνουν τις αιτίες θανάτου, την πρωτοβάθμια φροντίδα, μητρώα για τον καρκίνο, την ασφάλεια των ασθενών, δερματολογία, τεκμηρίωση πόνου, αλλεργιολογία, αποζημίωση, κλινική τεκμηρίωση, λεξικά δεδομένων για τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, ψηφιακή τεκμηρίωση της κατάστασης εμβολιασμού για την COVID-19 και τα αποτελέσματα εξετάσεων, και ακόμη περισσότερες.
- Η γαλλική γλώσσα είναι πλέον διαθέσιμη όπως και οι εξής: Αραβική, Κινεζική, Αγγλική, & Ισπανική. Η ρωσική και 20 ακόμη γλώσσες βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας.
- Ενσωμάτωση στην DHIS2.
- Κωδικοποίηση ορολογίας μέσω του εργαλείου κωδικοποίησης και του API.
- Κωδικοποίηση σπάνιων παθήσεων.
- Υποστήριξη για την κωδικοποίηση περιγεννητικών και μητρικών παθήσεων.
- 900 προτάσεις επεξεργάστηκαν βάσει συνεισφορών από πρώιμους υιοθετούντες, μεταφραστές/μεταφράστριες, επιστήμονες/επιστημόνισσες, κλινικούς επιστήμονες και εταίρους.
- Κωδικοποίηση Βαθμού και Κωδικοποίηση Σταδίων για καρκίνους.
- Κλινικές Περιγραφές και Διαγνωστικές Απαιτήσεις για την ψυχική υγεία.
Μεταξύ έτερων επικαιροποιήσεων, η ICD-11 βελτιώνει τη σαφήνεια των όρων για το γενικό κοινό και διευκολύνει την κωδικοποίηση σημαντικών λεπτομερειών όπως η εξάπλωση ενός καρκίνου ή το ακριβές σημείο και ο τύπος ενός κατάγματος. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει επίσης επικαιροποιημένες διαγνωστικές συστάσεις για τις ψυχικές παθήσεις και τη ψηφιακή τεκμηρίωση των πιστοποιητικών COVID-19.
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: who.int