Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις και εργαλεία στην επιστημονική έρευνα», διάρκειας 146 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (ασύγχρονη) μέσω της πλατφόρμας elearning.auth.gr.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής ΑΠΘ Δρ. Ηλίας Ευαγγέλου.
Μεθοδολογικές προσεγγίσεις και εργαλεία στην επιστημονική έρευνα
ECTS: 5
Δίδακτρα προγράμματος: 70 € * υπάρχει εκπτωτική πολιτική
Μέθοδος Υλοποίησης: Εξ αποστάσεως
Έναρξη Προγράμματος: 26/04/2022
Λήξη Προγράμματος: 26/07/2022
Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι 17/04/2022
Στόχος του προγράμματος
Στόχος του Προγράμματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές και αποφοίτους των πανεπιστημιακών τμημάτων και ειδικότερα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα εργαλεία και τα μέσα της σύγχρονης έρευνας ιδιαίτερα στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά επίσης και να εξοικειωθούν με τη μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας, έτσι ώστε να καταστούν ικανοί να καλύψουν τις προσωπικές και τις επαγγελματικές τους ανάγκες ή να ενταχθούν σε κάποιο ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα ή σε κάποιο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Είναι κοινή πεποίθηση ότι κατά τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα κατά την περίοδο κατά την οποία η οικονομική κρίση έπληξε τη χώρα μας, οι απόφοιτοι όλων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων αλλά κυρίως στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών, δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με την ερευνητική διαδικασία, τα μέσα, τα εργαλεία και τη μεθοδολογία της. Η κατάσταση αυτή τα τελευταία δύο χρόνια επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας, η οποία σχεδόν σταμάτησε την έρευνα αφού έκλεισε τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία εμποδίζοντας τους ερευνητές να προχωρήσουν την έρευνά τους τουλάχιστον με τα οικεία συμβατικά μέσα.
Η κατάσταση αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη να επαναπροσανατολίσουμε τους ερευνητές μας τόσο τους νεότερους που δεν έχουν προλάβει ακόμα να αποκτήσουν το φιλέρευνο πνεύμα που πρέπει να διακρίνει τον επιστήμονα όσο και τους μεγαλύτερους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σύγχρονα μέσα έρευνας, με τα νέα ψηφιακά μέσα που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και παράλληλα να τους ενημερώσουμε για την τήρηση της μεθοδολογίας και της δεοντολογίας που πρέπει να διέπει την έρευνα στον ψηφιακό μας κόσμο.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Οι επιμορφούμενοι μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος:
- Θα γνωρίζουν και θα είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία και την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας ιδιαίτερα από τη νεωτερική εποχή και μέχρι τις μέρες μας.
- Θα γνωρίζουν και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα σύγχρονα εργαλεία της επιστημονικής έρευνας που προσφέρει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
- Θα γνωρίζουν και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν βασικά συνεργατικά ψηφιακά εργαλεία για να διευκολύνουν την έρευνά τους αλλά και την επιστημονική τους συνεργασία.
- Θα γνωρίζουν τις βασικές αρχές της μεθοδολογίας της ακαδημαϊκής έρευνας καθώς και τους κανόνες και τις αρχές της επιστημονικής τεχνογραφίας.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους ή τελειόφοιτους ελληνικών ΑΕΙ οι οποίοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την έρευνα εντασσόμενοι σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα ή Π.Μ.Σ., προκειμένου να εξελιχθούν επιστημονικά και ακαδημαϊκά.
Επίσης το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς (μόνιμους και μη) όλων των βαθμίδων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την έρευνα είτε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων, είτε για ενταχθούν σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα ή σε κάποιο Π.Μ.Σ., είτε τέλος επειδή φιλοδοξούν να ασχοληθούν με την έρευνα από προσωπικό ενδιαφέρον.
Τέλος το Πρόγραμμα απευθύνεται στους επιστήμονες επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι, λόγω της φύσεως της επαγγελματικής τους δραστηριότητας να ασχοληθούν με την επιστημονική έρευνα, να γνωρίζουν τη μεθοδολογία τους και τις απαιτήσεις της αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για να τη φέρουν με επιτυχία σε πέρας ιδιαίτερα στις μέρες που τα ψηφιακά μέσα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:
- Οι κάτοχοι πτυχίου ελληνικών ΑΕΙ ή ΑΕΙ του εξωτερικού.
- Φοιτήτριες/Φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ ή ΑΕΙ του εξωτερικού.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την αποδοχή των αιτήσεων.
Μέθοδος υλοποίησης
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (ασύγχρονης) μέσω της πλατφόρμας elearning.auth.gr. Επίσης θα διατεθούν στους συμμετέχοντες οπτικοακουστικό υλικό και σημειώσεις για την εμπέδωση και αφομοίωση των προσφερόμενων γνώσεων.
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Το Πρόγραμμα διάρκειας 3 μηνών αναπτύσσεται σε 3 ενότητες που περιλαμβάνουν συνολικά 12 υποενότητες (4 υποενότητες ανά ενότητα) συνολικής διάρκειας 146 ωρών.
1η Ενότητα «Εισαγωγή στην επιστημονική έρευνα και θεωρία. Ψηφιακές Βάσεις Πηγών και Βιβλιογραφίας»
- Εισαγωγή στην έννοια και την ιστορία της επιστήμης με σταχυολογημένα, ιεραρχημένα χρονικά και ιστορικά παραδείγματα. Απαρίθμηση και ανάλυση των σύγχρονων επιστημών σε τομείς με ταυτόχρονη μελέτη της χρησιμότητας και αξίας των επιστημών στη ζωή μας. (12 ώρες)
- Αναλυτική περιγραφή και τεκμηρίωση των επιστημονικών κατηγοριών με παραδείγματα και ψηφιακό υλικό. Επισκόπηση και προλεγόμενα σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων σε κάθε επιστημονική περιοχή. (12 ώρες)
- Ψηφιακές Βάσεις Πηγών και Βιβλιογραφίας Α΄
- Ψηφιακές Βάσεις Πηγών και Βιβλιογραφίας Β΄
2η Ενότητα «Πολυμεσικά και συνεργατικά εργαλεία»
Βασικά συνεργατικά εργαλεία της Google (12 ώρες)
- Google Forms (12 ώρες)
- Συνεργατικές Πλατφόρμες (12 ώρες)
- Πλατφόρμα πολυμεσικών εφαρμογών 123 APPS. Επεξεργασία ήχου για ημιδομημένες συνεντεύξεις και θεωρία μεθοδολογία έρευνας και ημιδομημένης συνέντευξης. (12 ώρες)
3η Ενότητα «Ερευνητική μεθοδολογία και επιστημονική τεχνογραφία»
- Βασικές αρχές της επιστημονικής έρευνας (12 ώρες)
- Μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας (12 ώρες)
- Επιστημονική Τεχνογραφία Α΄ (12 ώρες)
- Επιστημονική Τεχνογραφία Β΄ (12 ώρες)
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Κριτήρια που οδηγούν στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την παροχή του πιστοποιητικού:
Α) Να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων.
Β) Να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τα κουίζ των υποενοτήτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής και Μελέτης Περίπτωσης, καθώς και το τελικό κουίζ του προγράμματος. Τα κουίζ θα τίθενται υπόψη των επιμορφούμενων στο τέλος της κάθε υποενότητας και θα έχουν διάρκεια 2 ώρες.
Επιτυχής θα θεωρείται η ορθή απάντηση των μισών τουλάχιστον απαντήσεων από τους επιμορφούμενους.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλα τα κουίζ του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική*
Το κόστος του Προγράμματος ανέρχεται σε 70 ευρώ ανά επιμορφούμενη/ο. Το ποσό αυτό θα κατατεθεί εφάπαξ πριν την έναρξη του προγράμματος σε τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. Α.Π.Θ. ο οποίος θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους. Δικαιούνται έκπτωση οι ακόλουθες κατηγορίες επιμορφούμενων:
- Εργαζόμενες/οι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (20%)
- Φοιτήτριες/Φοιτητές (20%)
- Άνεργοι (30%)
- ΑμεΑ (30%)
- Πολύτεκνοι/Τρίτεκνοι ή μέλη πολύτεκνης οικογένειας (20%)
- Απόφοιτοι του Α.Π.Θ. (20%)
- Όσοι παρακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ στο παρελθόν (20%)
- Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές) (30%)
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.
Οι δικαιούχοι έκπτωσης θα πρέπει να υποβάλουν δικαιολογητικά αναλόγως της κατηγορίας στην οποία υπάγονται ως ακολούθως:
- Φοιτήτριες/Φοιτητές (Βεβαίωση γραμματείας ή Αναλυτική Βαθμολογία)
- Άνεργοι (Κάρτα Ανεργίας σε ισχύ)
- ΑμεΑ (Κάρτα Αναπηρίας)
- Πολύτεκνοι/Τρίτεκνοι ή μέλη πολύτεκνης οικογένειας (Κάρτα Πολυτέκνων/Τριτέκνων)
- Απόφοιτοι του Α.Π.Θ. (Αντίγραφο Πτυχίου)
- Όσοι παρακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ στο παρελθόν (Σχετική Πιστοποίηση ή Βεβαίωση Παρακολούθησης Προγράμματος)
- Εκπαιδευτικοί μόνιμοι και αναπληρωτές (Βεβαίωση Υπηρεσίας από Σχολείο ή Διεύθυνση)
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τον Αθανάσιο Αθανασιάδη στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας: 2310 997042, 2310 991369, E-mail: slav.edulab@gmail.com
[irp]