Το παρόν κείμενο εργασίας έχει ως σημείο εκκίνησης τις πρόσφατες έρευνες που έχουν διαπιστώσει ότι τα επίπεδα απασχόλησης και αποδοχών ανδρών και γυναικών αρχίζουν να αποκλίνουν όταν αποκτούν παιδιά: οι επιδόσεις των γυναικών στην αγορά εργασίας επιδεινώνονται, ενώ οι επιδόσεις των ανδρών δεν επηρεάζονται ή και βελτιώνονται. Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί «ποινή μητρότητας» (ή «ποινή παιδιού»). Το μέγεθος της ποινής αυτής επηρεάζεται από τις επιλογές που κάνουν οι γονείς όσον αφορά την απασχόληση και τη φροντίδα των παιδιών, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζονται από τα πρότυπα των φύλων, που ενσταλάσσονται στις γυναίκες και στους άνδρες από νωρίς, καθώς και από τις δημόσιες πολιτικές που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και οικογενειακής ζωής, και βοηθούν τους γονείς να συνδυάζουν την ανατροφή των παιδιών με την επαγγελματική σταδιοδρομία.
Η εργασία εξετάζει τα πολιτισμικά πρότυπα και τις θεσμικές ρυθμίσεις ως προσδιοριστικούς παράγοντες της απασχόλησης των μητέρων στην Ελλάδα (όπου η γυναικεία απασχόληση είναι χαμηλή και η «ποινή μητρότητας» σημαντική) και στη Νορβηγία (όπου η γυναικεία απασχόληση είναι υψηλή και και η «ποινή μητρότητας» σχεδόν ανύπαρκτη). Το έγγραφο ολοκληρώνεται με έναν κατάλογο συστάσεων πολιτικής, εμπνευσμένων από την κατανόησή μας για τη σταδιακή ανάδυση φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών για την εργασία και τη ζωή στη Νορβηγία, και ενημερωμένων από την επίγνωσή μας για τους οικονομικούς, πολιτικούς και διοικητικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα. Η εργασία καταλήγει σε έναν κατάλογο προτάσεων που εμπνέονται από την κατανόηση της σταδιακής εφαρμογής πολιτικών συμφιλίωσης της εργασίας και της οικογενειακής ζωής στη Νορβηγία, ενώ ταυτόχρονα βασίζονται στην επίγνωση των περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα.
Το Κείμενο Εργασίας υπογράφουν οι: Μάνος Ματσαγγάνης, Επικεφαλής του Προγράμματος Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας, Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Μιλάνου, Tone Fløtten, Κύρια Ερευνήτρια, FAFO Institute for Labour and Social Research, Όσλο, Χρύσα Παπαλεξάτου, Ερευνήτρια,Πρόγραμμα Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας, ΕΛΙΑΜΕΠ- European Institute, London School of Economics, Δάφνη Νικολίτσα, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Πρόγραμμα Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας, ΕΛΙΑΜΕΠ, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Bjorn Dapi, Ερευνητής, FAFO Institute for Labour and Social Research, Όσλο.
REDUCING THE MOTHERHOOD PENALTY IN GREECE
Έργο: Πολιτικές για τον μετριασμό της επίπτωσης της απόκτησης παιδιών στη συμμετοχή των μητέρων στην ελληνική αγορά εργασίας: μαθήματα από τη Νορβηγία
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.