Οικογένεια
Η ετυμολογία του όρου οικογένεια παραπέμπει στην σύνθεση των λέξεων οίκος και γένος, δηλαδή η γενιά που διαμένει στο ίδιο σπίτι. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για οικογένεια στην ουσία αναφερόμαστε «στο γάμο δύο (τουλάχιστον στο χριστιανικό κόσμο) ατόμων διαφορετικού φύλου που αποφάσισαν να ζήσουν μαζί και να κάνουν οικογένεια».
Ο παραπάνω ορισμός, τόσο επιστημονικά όσο και λογικά παρουσιάζει προβλήματα. Οι οικογένειες δύο γονέων αποτελούν μάλλον μία κανονιστική οριοθέτηση που εντείνει το στίγμα για τις μονογονεϊκές οικογένειες και επίσης δεν παραπέμπει στην στατιστική ταξινόμηση των οικογενειών.
Οι τύποι, λοιπόν, των οικογενειών είναι προτιμότερο να ταξινομηθούν ως εξής:
1) Παντρεμένα ζευγάρια χωρίς παιδιά
2) Παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά
3) Μόνες μητέρες
4) Μόνοι πατέρες
5) Συμβιούντες χωρίς παιδιά
6) Συμβιούντες με παιδιά
(1991 Μαράτου-Αλιπράντη, 2001-ΕΣΥΕ).
Κατά αυτόν τον τρόπο η οικογένεια δεν θα πρέπει να συγχέεται με την γαμηλιότητα και αντιστρόφως, καθώς τα μεταβαλλόμενα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και η αλλαγή της κουλτούρας επιδρούν έντονα και άμεσα στις ατομικές αποφάσεις των ατόμων σχετικά με τον γάμο και την οικογένεια[1]
—————————
[1] Κογκίδου Δήμητρα, Μονογονεϊκές οικογένειες Πραγματικότητα, προοπτικές, κοινωνική πολιτική, Αθήνα (Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη) 1995.
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε την έννοια της λέξης οικογένειας βρείτε κάποια άλλη η οποία θα καλύπτει ετυμολογικές τις μεταβλητές που σας ενδιαφέρον.
Οι έννοιες των λέξεων , πόσο μάλλον των σύνθετων , δεν γίνεται να αλλάζουν κατά το δοκούν.
Μπορούν όμως να δημιουργηθούν καινούργιες , οι οποίες θα καθορίζουν και θα περιγραφούν την καινούργια κατάσταση.
Οικογένεια. = Ο οίκος που γεννά.