Εγκλήματα μίσους: Συνέπειες της ρητορικής μίσους

Τα εγκλήματα μίσους αποτελούν εγκληματικές πράξεις που υποκινούνται από τη μεροληψία ή την προκατάληψη προς συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Η βία και το έγκλημα, που είναι γνωστά ως εγκλήματα μίσους υποκινούνται από το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, την αναπηρία ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του φύλου, τις πολιτικές απόψεις ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μισαλλοδοξίας που βασίζεται σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης λόγω μίσους.

Επεισόδια μπορεί να περιλαμβάνουν σωματική επίθεση, υλικές ζημιές (καταστροφή περιουσίας), εκφοβισμό, παρενόχληση ακόμα και φόνο. Μορφές έκφρασης που έχουν ως κίνητρο, να επιδείξουν ή να ενθαρρύνουν εχθρότητα προς μια ομάδα – ή ένα πρόσωπο, λόγω της “συμμετοχής” του σε αυτή την ομάδα – συνήθως αναφέρονται ως «ρητορική μίσους».

Δεδομένου ότι η ρητορική μίσους μπορεί να ενθαρρύνει ή να συνοδεύεται από εγκλήματα μίσους, τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα. Οι κύριοι λόγοι που τα εγκλήματα αυτά δεν καταγγέλλονται από τα θύματα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αστυνομία και στις άλλες κρατικές αρχές για τη σωστή διερεύνηση των εγκλημάτων.

Στις περιπτώσεις των λιγότερο βίαιων επεισοδίων, πολλά από τα “θύματα-στόχοι” θεωρούν πως πρόκειται για μέρος της “καθημερινής ζωής”, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ακόμη ο ρατσισμός και οι διακρίσεις στις κοινωνίες μας.

Τα εγκλήματα μίσους επιδρούν στα ανθρώπινα δικαιώματα σε τρία επίπεδα: στο ατομικό, στην «ομάδα» και στην κοινωνία.

  • Σε ατομικό επίπεδο, τα εγκλήματα μίσους δημιουργούν διακρίσεις απέναντι σε άτομα και αφαιρούν την αξιοπρέπειά τους.
  • Σε ομαδικό επίπεδο, τα εγκλήματα μίσους έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγονται μεταξύ των οπαδών του δράστη, να προκαλούν διακρίσεις και να σπείρουν τον φόβο και τον εκφοβισμό.
  • Στο επίπεδο της κοινωνίας, τα εγκλήματα μίσους θέτουν σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων.

Πηγή: nohatespeechmovement.org  / No Hate Speech Movement-On Line Εκστρατεία Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Διαβάστε Επίσης  Καταδίκη όλων των μορφών ρατσισμού, μίσους και βίας: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά λύσεις άμεσα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!