Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας σε επίπεδο Ε.Ε.

Η Επιτροπή προτείνει την προσχώρηση της Ε.Ε στη Διεθνή Συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Βρυξέλλες, 4 Μαρτίου 2016  — Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε προς την ΕΕ την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης  του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίας ολοκληρωμένης συνθήκης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδο-οικογενειακής βίας.

Αυτή η κίνηση επαναβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την ισχυρότατη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Η Věra Jourová, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων ανέφερε σχετικά: “Η πρότασή μας στέλνει ένα καθαρό μήνυμα: οι γυναίκες θύματα βίας θα πρέπει να προστατευθούν καλύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχουν βιώσει την σωματική ή σεξουαλική βία, ή και τα δύο. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν βιώσει τη σεξουαλική παρενόχληση μετά την ηλικία των 15 ετών. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι μη-αποδεκτά και παραβαίνουν τις αξίες μας. Η σημερινή πρόταση προς την ΕΕ ώστε να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για την μάχη κατά της βίας και την διασφάλιση της ισότητας των φύλων. Για να διασφαλισθεί η συνεκτική εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα, καλώ επίσης όλα τα κράτη-μέλη εκείνα που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την Σύμβαση, να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν.”

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απαιτεί από τα μέλη της να βελτιώσουν την προστασία των θυμάτων βίας  και να διασφαλίσουν την δίωξη των παραβατών, υπό τους ακόλουθους άξονες:

  • Ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών  – Αυτός ο άξονας περιλαμβάνει όλες τις μορφές βίας: ψυχολογική και σωματική βία, σεξουαλική βία και βιασμός, καταδίωξη, γυναικείος γεννητικός ακρωτηριασμός {female genital mutilation (FGM)}, εξαναγκαστικός γάμος, εξαναγκαστική άμβλωση και εξαναγκαστική στείρωση –
  • Ενδυνάμωση των αστυνομικών αρχών για την απομάκρυνση ενός θύτη ενδοοικογενειακής βίας από την οικία του –
  • Πρόσβαση σε καταφύγια – Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα καταφύγια είναι προσβάσιμα και διαθέσιμα σε επαρκείς αριθμούς και καταναμεμημένα επαρκώς σε ολόκληρη την χώρα –
  • Υποστήριξη μέσω τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας – Τα κράτη – μέλη είναι υποχρεωμένα να καθιερώσουν πανεθνικές τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας – 24 ώρες την ημέρα/7 ημέρες την εβδομάδα – δίχως χρέωση. Οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας επιτελούν κρίσιμο ρόλο στην παροχή άμεσης συμβουλευτικής από ειδικούς και την “καθοδήγηση” των θυμάτων προς την ασφάλεια –
  • Διαθεσιμότητα των κέντρων υποστήριξης  – Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν εύκολα προσβάσιμα κέντρα παραπομπής για περιστατικά σεξουαλικής βίας, ώστε να παρέχεται άμεση ιατρική συμβουλευτική, φροντίδα και υπηρεσίες εγκληματολογικής έρευνας
  • Κατανοητές πληροφορίες  – Τα θύματα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ξεκάθαρες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους σε γλώσσα που να κατανοούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύμβαση εντός των αρμοδιοτήτων της και μαζί με τα κράτη-μέλη. Η ένταξη της Ε.Ε. στη Σύμβαση θα επιφέρει εκτός των άλλων τα ακόλουθα επιπρόσθετα οφέλη:

Μία εξουσιοδότηση για καλύτερη συλλογή δεδομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Έως τώρα, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να καταδεικνύουν την έκταση και τη φύση της βίας κατά των γυναικών. Η προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύμβαση θα υποχρεώσει τα Κράτη-Μέλη να συλλέξουν και να στείλουν ακριβή και συγκρίσιμα δεδομένα στην Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του.

Λογοδοσία για την Ε.Ε. σε διεθνές επίπεδο: Η Ε.Ε. θα εκθέτει μέσω του εποπτικού φορέα της Σύμβασης σχετικά με την κατάλληλη και αποτελεσματική εφαρμογή των πτυχών της Σύμβασης για τις οποίες είναι αρμόδια. Αυτό το γεγονός θα ενισχύει επίσης τον ρόλο της Ε.Ε. στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο διεθνές πλαίσιο.

Πλαίσιο

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η πιο ολοκληρωμένη διεθνής συνθήκη αναφορικά με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η Σύμβαση παρουσιάστηκε το 2011 και τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2014.

Η Σύμβαση αναγνωρίζει την βία κατά των γυναικών ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιμετωπίζει την βία κατά των γυναικών μέσω μέτρων που στοχεύουν στην πρόληψη της βίας, της προστασίας των θυμάτων, και την δίωξη των θυτών.

Επόμενα Βήματα

Η πρόταση για την προσχώρηση στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης  θα συζητηθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συναίνεση των οποίων απαιτείται για την οριστική προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση.

12 κράτη-μέλη (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία), έχουν ήδη επικυρώσει τη Συνθήκη. 13 ακόμη κράτη-μέλη την έχουν υπογράψει αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει. Περισσότερες υπογραφές και επικυρώσεις αναμένονται εντός των επόμενων μηνών.

European Commission – Press Release Database

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Σύνοψη Διαμεσολάβησης: Πρόσβαση εργαζομένου με αναπηρία στις εγκαταστάσεις εκπαιδευτικού ιδρύματος

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!