Νέα Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα κατά της Αδήλωτης Εργασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη και τους εμπλεκόμενους φορείς σε ένα ακόμη βήμα για την καταπολέμηση του κοινωνικού dumping και την διασφάλιση της δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Μία νέα Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την αδήλωτη εργασία ξεκίνησε την λειτουργία της. Το δίκτυο στοχεύει στον “μετασχηματισμό” της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη εργασία, διασφαλίζοντας έτσι την κοινωνική προστασία για εκατομμύρια Ευρωπαίους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αθέμιτων εργασιακών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων εξαρτημένης εργασίας που υποκρύπτονται ως αυτο-απασχόληση.

Η Επιτρόπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Εργασιακή Κινητικότητα, Marianne Thyssen, δήλωσε κατά την διεξαγωγή της σχετικής εκδήλωσης για την εκκίνηση της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας: “Η Επιτροπή ορκίστηκε να θέσει τους ανθρώπους στην καρδιά της διαμόρφωσης των πολιτικών, και με αυτήν την κίνηση λάβαμε γενναίες δράσεις ώστε να υπερασπιστούμε τις κοινωνικές μας αξίες και να ενδυναμώσουμε την δικαιοσύνη στην κοινή αγορά. Για εμάς είναι ξεκάθαρο: δεν μπορεί να υπάρξει χώρος για άδικες εργασιακές συνθήκες και κοινωνικό dumping στην Ευρωπαϊκή μας Ένωση”.

Η Πλατφόρμα αποτελείται από τις σχετικές αρχές όλων των κρατών-μελών καθώς και εκπροσώπων διαβιομηχανικών κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο Ε.Ε. Με την ηγεσία της Επιτροπής, η Πλατφόρμα θα αναζητήσει μέσα και σκοπούς για την βελτίωση των πολιτικών και των μέτρων αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών και άλλων δρώντων, αναφορικά και με τις διασυνοριακές πτυχές της αδήλωτης εργασίας. Επιπρόσθετα, εστιάζει στην αυξανόμενη δημόσια ευαισθητοποίηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μία πλειάδα κλάδων με υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας θα εκπροσωπηθούν στην Πλατφόρμα, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες security, η καθαριότητα, το εμπόριο και οι οδικές μεταφορές. Η Πλατφόρμα θα συναντάται δύο φορές κατά έτος και θα καθορίσει ένα πρόγραμμα εργασίας.

Η Επιτροπή προτείνει, πρωταρχικά, την εστίαση σε τρεις προτεραιότητες:

  • Απόκτηση μεγαλύτερης γνώσης σχετικά με τις διαφορετικές μορφές αδήλωτης εργασίας,
  • Βοήθεια προς τα μέλη για την αμοιβαία εκμάθηση μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών,
  • Ενθάρρυνση για την ανάληψη κοινών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα την ανταλλαγή μελών του προσωπικού, κοινές επιθεωρήσεις σε δια-συνοριακό επίπεδο ή εκστρατείες.

ec.europa.eu

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων | Δράσεις πρόληψης, συμβουλευτικής και υποστήριξης ατόμων κατά των εξαρτήσεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!