Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2020 “Κλείνοντας το χάσμα ανισοτήτων για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης”

1 στους 5 εργαζόμενους εξακολουθεί να ζει σε μέτρια ή ακραία φτώχεια, οι γεωγραφικές ανισότητες παρεμποδίζουν την πρόσβαση στην αξιοπρεπή εργασία, πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν στασιμότητα στον μισθό τους, επικρατούν έμφυλες ανισότητες και οι άνθρωποι δεν ωφελούνται δίκαια από την οικονομική ανάπτυξη. Οι ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους και επιβαρύνοντας τις οικονομίες. 

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνική Ανάπτυξη ενέκρινε τη Διακήρυξη της Κοπεγχάγης, η οποία υποσχέθηκε να υπερνικήσει τη φτώχεια, να επιτύχει πλήρη απασχόληση και να προωθήσει την κοινωνική ένταξη. Αυτές οι τολμηρές δεσμεύσεις μαζί με τις αυξανόμενες ανισότητες παραμένουν οι καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας. Τα πρόσφατα κύματα παγκοσμιοποίησης, κυρίως στο διεθνές εμπόριο και την οικονομία, έχουν κάνει πολλά για να μειώσουν την παγκόσμια ανισότητα, και όμως εντός των χωρών, το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων διευρύνεται. Ενώ η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί, το εισόδημα και ο πλούτος συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο. Οι περισσότερες οικονομίες μεγεθύνονται, όμως το μερίδιο του εργατικού δυναμικού από το εθνικό εισόδημα μειώνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού αντιμετωπίζει μια πραγματική μισθολογική στασιμότητα.

Παρά την πρόοδο στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης και των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη μέλη και η διεθνής κοινότητα, τα άτομα που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό, την ισότητα στις αμοιβές και τις ευκαιρίες αξιοπρεπούς εργασίας. Υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης των έντονων επιπέδων ανισότητας που υπάρχουν εντός και μεταξύ των χωρών και στους αγροτικούς, αστικούς και ορεινούς πληθυσμούς. Οι ανισότητες περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα από απλές διαφορές στο εισόδημα, γεγονός που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αύξηση της απασχόλησης από το 2008 ανήλθε μόλις στο 0,1% ετησίως, σε σύγκριση με το 0,9% μεταξύ του 2000 και του 2007.
Πάνω από το 60% όλων των εργαζομένων στερούνται κάθε είδους σύμβασης εργασίας.
Λιγότερο από το 45% των μισθωτών εργάζονται με πλήρη απασχόληση, σε μόνιμη βάση, και μάλιστα το ποσοστό αυτό μειώνεται.
Έως το 2019, πάνω από 212 εκατομμύρια άτομα βρίσκονταν εκτός εργασίας.
600 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργηθούν μέχρι το 2030, μόνο για να συμβαδίσουν με την αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας.

Πηγή στοιχείων: Διεθνής Οργάνωση Εργασίας

Η έλλειψη ευκαιριών αξιοπρεπούς εργασίας και επίσημης απασχόλησης επιδεινώνει τις ανισότητες μεταξύ των κοινωνιών, αποδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς. Οι αυξανόμενες ανισότητες όχι μόνο εμποδίζουν τους πολίτες να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους, αλλά επιβαρύνουν και τις οικονομίες1.

Η γεφύρωση του χάσματος των ανισοτήτων στο 21ο αιώνα απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, με στόχο τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, την αλλαγή του κλίματος και τις δημογραφικές μετατοπίσεις. Επομένως, είναι μια κρίσιμη στιγμή για αποφασιστικές ενέργειες για ένα δίκαιο μέλλον, το οποίο απαιτεί ισχυρές και συντονισμένες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση των πολυδιάστατων βαθύτερων αιτιών και για την επίτευξη της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.

 

Δείτε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2019

 

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών δεσμεύτηκαν έντονα για την εφαρμογή της κοινωνικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Έχουν δημιουργηθεί διάφορες ανεπίσημες ομάδες, μεταξύ των οποίων η ομάδα φίλων ορεινών χωρών το 2019, με πρωτοβουλία της Μόνιμης Αποστολής της Δημοκρατίας του Κιργιζιστάν στα Ηνωμένα Έθνη. Ο ομάδα στοχεύει στην εφαρμογή αρχών κοινωνικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο ειδικών γεωγραφικών συνθηκών.

 

  1. http://hdr.undp.org/sites/default/files/hdr_2019_overview_-_english.pdf

 

Πηγές: un.org, ilo.org

 

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Το κράτος δικαίου προϋπόθεση για Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: συμφωνία με το Συμβούλιο

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2020 “Κλείνοντας το χάσμα ανισοτήτων για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!