Συνέντευξη με τον Χρήστο Σιφναίο, Κοινωνιολόγο (M.Sc.), Συντονιστή Τομέα Έρευνας του Τμήματος Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, φορέα δημιουργίας της ιστοσελίδας Autismap.gr.
Γιατί δημιουργήθηκε το Autismap.gr και ποιος είναι ο σκοπός του;
Το όραμα για τη δημιουργία της ιστοσελίδας αφορά στην ανάπτυξη μιας εξελισσόμενης και ανανεούμενης διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και δικτύωσης για τον αυτισμό στην Ελλάδα , που να αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες και να αξιοποιεί συνέργειες και συνεργασίες.
Ο σκοπός μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, η ενίσχυση της προσβασιμότητας τους στις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες, η καταπολέμηση του στίγματος και του αποκλεισμού.
Ποιο είναι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας;
Το Autismap.gr περιλαμβάνει, μέχρι στιγμής, περισσότερες από 1500 δομές και επαγγελματίες, ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου που ασχολούνται με τον αυτισμό πανελλαδικά. Οι δομές παρουσιάζονται με τη χρήση διαδραστικού χάρτη, ανά είδος δομής/επαγγελματία, ανά διοικητική περιφέρεια και ανά περιφερειακή ενότητα. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δυνατή με τρόπο απλό η αναζήτηση της δομής ή της ειδικότητας του επαγγελματία που βρίσκεται κοντά στο τόπο κατοικίας του ενδιαφερόμενου. Για κάθε εγγεγραμμένη δομή παρέχονται τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας: Ονομασία, διεύθυνση καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας, καθώς και email ή website εφόσον είναι διαθέσιμα. Σε ειδικές υποενότητες παρουσιάζονται οι δομές που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης (Ειδικά Σχολεία, Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) καθώς και τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (πρώην Ιατροπαιδαγωγικά).
Επιπροσθέτως, ένας από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του autismap.gr είναι κατηγοριοποιημένη νομοθεσία που αφορά άμεσα στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους και ευρύτερα σε άτομα με αναπηρία.
Η νομοθεσία παρατίθεται με την αναφορά των νόμων και των σχετικών άρθρων συνοπτικά και σε πλήρες κείμενο, στις θεματικές ενότητες: Βασικά δικαιώματα, Υπηρεσίες Υγείας, Εκπαίδευση, Κοινωνική φροντίδα, Ασφάλιση, Εργασιακά Δικαιώματα- Απασχόληση. Επιμέρους διευκρινήσεις δίδονται με τη μορφή και τη χρήση «Συχνών Ερωτήσεων» στις αντίστοιχες κατηγορίες.
Όπως και όλη η ιστοσελίδα, η νομοθεσία επικαιροποιείται τακτικά και συστηματικά όταν προκύπτουν αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο επίσης παρακολουθούμε συστηματικά.
Η ενότητα «Αρθρογραφία» συνιστά ένα νέο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο του Autismap. Στην ενότητα αυτή, επιστήμονες με πολυετή εμπειρία στο χώρο του αυτισμού καθιστούν την ισχύουσα επιστημονική γνώση, την κλινική τους εμπειρία, τη στάση και τις απόψεις τους προσιτές και χρήσιμες σε ένα ευρύτερο κοινό. Έχει προβλεφθεί σε μηνιαία βάση η προσθήκη νέων άρθρων.
Περιγράψτε μας το πλαίσιο δημιουργίας της ιστοσελίδας Autismap.gr
Ξεκινήσαμε από το γεγονός ότι η κάλυψη και ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους απαιτεί την επάρκεια προσβάσιμων δομών και υπηρεσιών Υγείας, Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Φροντίδας.
Η δημιουργία του Autismap.gr συνιστά ένα από τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Διαθέσιμοι πόροι για άτομα με ΔΑΦ στην Ελλάδα», το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου στο διάστημα 2013-2018.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας, χαρτογραφήθηκαν πανελλαδικά οι δομές ιδιωτικού και δημοσίου Δικαίου που εξυπηρετούν ή δύνανται να εξυπηρετήσουν άτομα στο φάσμα του αυτισμού ενώ καταγράφηκε η σχετική υπάρχουσα νομοθεσία.
Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε να διευρύνουμε το περιεχόμενο, υποστηρίζοντας ενεργά τη βελτίωση των υπηρεσιών μέσω της συστηματικής ενημέρωσης των επαγγελματιών αλλά και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.
Ποιές είναι οι προυποθέσεις για την εγγραφή ή /και την πρόσβαση στο Autismap.gr; Υπάρχει κάποιο κόστος για τους χρήστες ή για την εγγραφή δομών από τους επαγγελματίες;
Η εγγραφή δομών στην ιστοσελίδα ήταν και παραμένει δωρεάν. Κατά μείζονα λόγο, απόλυτα δωρεάν είναι και η χρήση της.
Θα θέλαμε να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε δομές και υπηρεσίες που εξυπηρετούν άτομα με αυτισμό να κάνουν εγγραφή στην ιστοσελίδα ή και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της προσβασιμότητας στις κατάλληλες υπηρεσίες των ατόμων με αυτισμό, όσο και στη διασύνδεση μεταξύ επαγγελματιών και φορέων της επιστημονικής και θεραπευτικής κοινότητας.
Η εγγραφή γίνεται με πολύ απλό τρόπο, συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα εγγραφής που υπάρχει διαθέσιμη στην ιστοσελίδα.
Πρόσβαση και άμεση ενημέρωση για οτιδήποτε νέο εντάσσεται στην ιστοσελίδα μπορεί να έχει κάθε ενδιαφερόμενος με την εγγραφή του στο newsletter του Αutismap.
Η ιστοσελίδα Autismap.gr, συμπληρώνει τον Απρίλιο του 2021, 4 χρόνια λειτουργίας. Θα μπορούσατε να μας παραθέσετε ορισμένα στοιχεία σχετικά με την επισκεψιμότητα και την καταχώρηση νέων δομών;
Στα (σχεδόν) 4 χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας καταγράφηκαν περισσότεροι από 45.000 επισκέπτες, αριθμός απόλυτα ικανοποιητικός για ιστοσελίδα ειδικού περιεχομένου. Τα 2/3 των χρηστών είναι γυναίκες (71%), ενώ το 60% του αριθμού των χρηστών βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών. Όσον αφορά στον αριθμό καταχωρημένων δομών, καταγράφηκε τριπλασιασμός, καθώς από 517 δομές κατά την έναρξη λειτουργίας του Autismap, τη δεδομένη στιγμή έχουν καταχωρηθεί 1512 δομές και προσδοκούμε σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.
Επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό όσων γνωρίζουν τη σελίδα και τη χρησιμοποιούν αλλά και να λάβουμε ανατροφοδότηση από τους χρήστες, ώστε να επικαιροποιείται σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες και να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό για τον αυτισμό στην Ελλάδα.