Το Σημείο – Χώρος Εκπαίδευσης και Θεραπείας ανακοινώνει την έναρξη του Ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Τέχνη και Πολιτική στην Εκπαίδευση και τη Θεραπεία».
ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Η τέχνη δεν αποτελεί μόνο ένα μοναδικό χώρο έκφρασης, αλλά ένα τόπο πολύλογου και κριτικού αναστοχασμού που αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ ατόμου, κοινωνίας και των συνθηκών ζωής που μεταβάλλονται διαρκώς και ταχύτατα. Στο σύγχρονο πολιτισμικό και τεχνολογικό περιβάλλον, η τέχνη μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την βιωματική μάθηση και κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας, την ενδυνάμωση των πολλαπλών ρόλων τόσο του/της θεραπευτή/τριας όσο και του/της χρήστη/τριας της εργοθεραπευτικής υπηρεσίας αλλά και τη διεύρυνση της συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις.
Αυτό το πρόγραμμα προσεγγίζει την τέχνη ως μια δυναμική διαδικασία, εστιάζοντας στη δημιουργία χώρων όπου η καλλιτεχνική έκφραση λειτουργεί ως μέσο αλληλεπίδρασης, συμμετοχής και κριτικής σκέψης. Βασικές αρχές του προγράμματος αυτού αποτελούν η κοινοτική πρακτική και η πολιτική διάσταση του θεραπευτικού ρόλου.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επιδιώκει να προκαλέσει ερωτήματα. Μέσω της ενεργούς συμμετοχής σε δομημένες και μη καλλιτεχνικές πρακτικές που βασίζονται κάθε φορά σε μια διαφορετική μορφή τέχνης, τα συμμετέχοντα πρόσωπα καλούνται να είναι μάρτυρες και ενεργά μέλη ενός ευρύτερου διαλόγου σχετικά με τη θέση του ατόμου στην κοινωνία, τη δύναμη της συλλογικότητας και τις επιπτώσεις των σύγχρονων αλλαγών στην ανθρώπινη ταυτότητα. Η τέχνη γίνεται ένα μέσο ανάδειξης αξιών, προβληματισμών και κοινωνικών αλλαγών. Γίνεται ένα θεραπευτικό εργαλείο που αναδεικνύει όλες τις φωνές και ενθαρρύνει την συλλογική δράση, αλλά κι ένας συλλογικός τόπος αναγνώρισης και εξάλειψης των συστημικών ανισοτήτων.
Τα συμμετέχοντα άτομα δεν χρειάζεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη γνώση ή “ταλέντο” σε κάποια συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Αναγνωρίζουμε ότι η συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες δεν είναι προνόμιο αλλά ανθρώπινο δικαίωμα όλων μας. Επίσης, αναγνωρίζουμε ότι η δημιουργικότητα αφορά ΚΑΙ μικρές, καθημερινές δημιουργίες που μπορεί να κάνει το κάθε άτομο και έχουν νόημα για το ίδιο.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Οι θεματικές αφορούν σε:
- Black Poetry + Choreopoem + Spoken Word Poetry
- Body Mapping + Mind Mapping Art + Κολάζ
- Participatory Installations + Community Murals
- Photovoice + Conceptual Photography
- Street Art + Urban Theatre Pedagogy
- Educational Drama + Forum Theater
- Art Therapy Painting Technique
- Performance + In-yer-Face Theatre
- Reminiscence Theatre
- Intermedia Art by Aldo Tambellini
- Site-Specific + Eco Art + Land Art
- Σχολείο και Παραστασιακά Δρώμενα
Θεωρητικό Υπόβαθρο Εκπαίδευσης και Θεραπείας
- Κριτική Παιδαγωγική, Επιστήμες Αγωγής
- Η Θεραπευτική και Εκπαιδευτική Διαδικασία ως Πολιτική Πράξη
- Πολιτικές Πλαισίων Θεραπείας και Εκπαίδευσης
- Ableism – Ικανοτισμός
- Ετερότητες και Κοινωνικά Κατασκευάσματα (ταυτότητα, φύλο, θρησκεία κτλ)
- Ζητήματα Συμπεριφοράς και Συγκρούσεις
- Family-Centred Therapy
- Neuroaffirmative Paradigm
- Οικογένεια και Σχολείο
- Η Αξιοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης
- Η Έννοια των Dark Occupations (κάπνισμα, αλκοόλ, τατουάζ κτλ)
- Σεξουλικότητα στην Εκπαίδευση και στη Θεραπεία
- Η Εμψύχωση ως Πολιτική Πράξη
- Συντονισμός Ομάδας – Οικοσυστημικό Μοντέλο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Τα συμμετέχοντα άτομα:
- Θα ανακαλύψουν και θα μάθουν να αξιοποιούν διαφορετικές καλλιτεχνικές μεθόδους και τεχνικές
- Θα διερευνήσουν τρόπους διαμόρφωσης και εμψύχωσης συμπεριληπτικών ομάδων
- Θα εστιάσουν στο πως να αξιοποιούν διαφορετικές καλλιτεχνικές δράσεις ως μέσο για την προαγωγή της συμμετοχής στην καθημερινή ζωή
- Θα αναπτύξουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ενσωματώνουν την πολιτική διάσταση της τέχνης στη θεραπευτική και εκπαιδευτική διαδικασία, προάγοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισονομία μέσω συλλογικών καλλιτεχνικών δράσεων
- Θα εξοπλιστούν με εργαλεία για τη δημιουργία παρεμβάσεων σε σχέση με την κοινότητα, διευκολύνοντας τη συμμετοχή των ατόμων σε δράσεις συνηγορίας και ενισχύοντας τον ρόλο τους ως ενεργοί/ές πολίτες/ισσες
- Θα διερευνήσουν προσεγγίσεις με επίκεντρο το άτομο (client-centred) και θα εμπλακούν στον κριτικό αναστοχασμό διαδεδομένων παρεμβάσεων και τεχνικών εκπαίδευσης
- Θα αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, με στόχο να αξιολογούν και να προσαρμόζουν τις παρεμβάσεις και διδασκαλίες τους με βάση τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ατόμων και τις δυναμικές του περιβάλλοντος
- Θα εμπλακούν σε προσεγγίσεις βασισμένες στην τέχνη, με στόχο την ανάδειξη της ανθρώπινης ποικιλομορφίας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2025 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2026.
Διάρκεια: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 60 ώρες σύγχρονης εκπαίδευσης (μόνο με δια ζώσης συμμετοχή) και 30 ώρες ασύγχρονης εμπλοκής.
Ημερομηνίες και Ώρα: 20 συναντήσεις, 2 Κυριακές ανά μήνα, 18:30μ.μ. – 21:30μ.μ. Αναλυτικά, οι ημερομηνίες είναι: 5+19 Οκτωβρίου, 9+23 Νοεμβρίου, 7+21 Δεκεμβρίου, 11+25 Ιανουαρίου, 8 Φεβρουαρίου, 1+15+29 Μαρτίου, 5+26 Απριλίου, 10+24 Μαϊου, 7+21 Ιουνίου, 5+12 Ιουλίου.
Κόστος:
- 80 ευρώ κράτηση θέσης για όλα τα άτομα
- 60 ευρώ ανά μήνα. Οι μηνιαίες δόσεις αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό του έτους και δεν σχετίζονται με την παρουσία ή απουσία του/της κάθε εκπαιδευομένου/ης.
- Το κόστος για τον φοιτητικό πληθυσμό (BSc) ανέρχεται στα 55 ευρώ ανά μήνα, με την προϋπόθεση προσκόμισης ενεργής βεβαίωσης φοίτησης. Η έκπτωση αφορά αποκλειστικά στις μηνιαίες καταβολές και δεν εφαρμόζεται στην κράτηση θέσης. Ισχύει μόνο για όσο διάστημα το εκπαιδευόμενο μέλος διατηρεί την ιδιότητα του/της φοιτητή/τριας/ού κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Αφορά: Το ετήσιο αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα άτομα που ασχολούνται με τη θεραπεία, την εκπαίδευση και την τέχνη, όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευές/τριες, λογοθεραπευτές/τριες, δραματοθεραπευτές/τριες, παιγνιδοθεραπευτές/τριες, παιδαγωγοί, δάσκαλοι/ες, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές/τριες ενηλίκων, εμψυχωτές/τριες ομάδων, συντονιστές/τριες εργαστηρίων, ηθοποιοί, ειδικοί παιδαγωγοί, καλλιτέχνες/ιδες, φοιτητικός πληθυσμός σχετικών κλάδων.
Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγράμματος:
- Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, Εργοθεραπευτής, MSc, PhDc
- Νίκος Βασάλος, Ψυχολόγος – Συστημικός Ψυχοθεραπευτής, ΜΑ
- Ξανθίππη Παναγιώτου, Εργοθεραπεύτρια, MSc
- Κάτια Μακρυκώστα, Σύμβουλος Παιδαγωγικής Θεάτρου, Σκηνοθέτις Παιχνιδιών και Επιτελεστικών Δράσεων, MA
- Αριστείδης Βέβης, Ηθοποιός
- Εύη Ρουμάνη, Εικαστικός και Επιμελήτρια, MA, PhD(c)
- Παναγιώτης Κεφαλάς, Ζωγράφος, ΜEd
- Θωμαΐς Μυτακίδου, Χοροθεραπεύτρια
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.