Όταν τα επιδόματα ανεργίας εξαντλούνται γρήγορα, τα ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα παραμένουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η στεγαστική κρίση οδηγεί σε εξώσεις, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.
Αυτή την #WorldDayofSocialJustice | Παγκόσμια Ημέρα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί σε ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας που αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για δίκαιες και ανθεκτικές κοινωνίες αλλά και για την εξάλειψη της φτώχειας.
Ωστόσο, τα ευρήματα του EAPN – European Anti Poverty Network | Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας αναδεικνύουν επίμονες διαρθρωτικές αδυναμίες στα συστήματα κοινωνικής προστασίας: ασυνεπείς και κατακερματισμένες πολιτικές· χρόνια υποεπένδυση και μέτρα λιτότητας· κοινωνικές δαπάνες που υπονομεύονται από μεταβαλλόμενες πολιτικές προτεραιότητες· πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις που συχνά βάζουν σε μειονεκτική θέση όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού· και τη συστηματική εξαίρεση των ανθρώπων που βιώνουν φτώχεια από τους κύκλους χάραξης πολιτικής· μεταξύ άλλων κρίσιμων κενών.
Αυτές οι τάσεις υπονομεύουν σοβαρά την κοινωνική δικαιοσύνη και θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξάλειψη της φτώχειας έως το 2050.
Συμμεριζόμαστε το κάλεσμα του ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις να «ενισχύσουν και να χρηματοδοτήσουν επαρκώς συμπεριληπτικά συστήματα κοινωνικής προστασίας και θεσμούς της αγοράς εργασίας, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνουν πίσω».
Την ημέρα αυτή, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι εφικτή μόνο παράλληλα με την οικονομική, φυλετική, έμφυλη, περιβαλλοντική, αναπηρική, ΛΟΑΤΚΙ+, υγειονομική, εκπαιδευτική και διαγενεακή δικαιοσύνη.
Greek Antipoverty Network
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.








































