Ο Πρόεδρος Ομπάμα, σε προγραμματικές του δηλώσεις με επίκεντρο την οικονομία, έκανε νήξη για την πρόθεση αύξησης του Oμοσπονδιακού κατώτατου μισθού.
Με το τρέχον ποσό του ωρομισθίου να φτάνει στα 7,25 δολάρια, οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ με πλήρη απασχόληση και με αμοιβή τον κατώτατο μισθό, κερδίζουν ετησίως 14.500 δολάρια, ενώ το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας για μια διμελή οικογένεια είναι 15.130 δολάρια. Ο Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία το 2008, είχε υποσχέθει να αυξήσει το ποσό στα 9,50 δολάρια, ποσό που κάποιοι θεώρησαν χαμηλό και πως ένας υψηλότερος κατώτατος μισθός θα πρέπει να εφαρμοστεί – αλλά ανεξάρτητα με αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έναν από τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στην πιο πρόσφατη Παγκόσμια Έκθεση Για τους Μισθούς παρουσίασε ποσοστά που αποδεικνύουν πως στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες οι εργαζόμενοι που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό συγκεντρώνουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ως προς τον διάμεσο μισθό πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις Η.Π.Α. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται περίπου στο 60% του μέσου μισθού, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό είναι κάτω από 40%. Μόνο η Ισπανία, η Ιαπωνία και η Ελλάδα ακολουθούν τα ίχνη των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το πόσα χρήματα κερδίζουν οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό, σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους:
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η ευρεία κλίμακα των χαμηλών μισθών “αντανακλά διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τους κινδύνους που οι κατώτατοι μισθοί μπορεί να θέσουν σε σχέση με την μετατόπιση των χαμηλόμισθων εργαζομένων” – που σημαίνει ότι συγκεκριμένοι διαμορφωτές πολιτικής ορισμένων χωρών, δεν ανησυχούν τόσο πολύ για το γεγονός ότι οι υψηλότεροι μισθοί ενδέχεται να αυξήσουν τον αριθμό απολύσεων, που αποτελεί ένα επίμονο αντεπιχείρημα των πολέμιων αύξησης του κατώτου μισθού στις Η.Π.Α.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι κατώτατοι μισθοί έχουν σημειώσει μείωση σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες , με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην κρατούν τα πρωτεία στον τομέα αυτό, σημειώνοντας την πολύ μικρή αύξηση απο τα 6,55 δολάρια στα 7,25 δολάρια από το 2008.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σημειώνει πως παρόλο που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιήσαν την αύξηση των κατώτατων μισθών ως ένα είδος κοινωνικής προστασίας μέχρι το 2009, η επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης ανάγκασε την επιβράδυνση της αύξησης των κατώτατων μισθών ή ακόμη και το πάγωμα τους.
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.