Σλάβοϊ Ζίζεκ: “Προβλήματα στον Παράδεισο: Ο κομμουνισμός μετά το τέλος της ιστορίας”

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις,  φαίνεται πως εξακολουθούμε να αποδεχόμαστε ότι ο καπιταλισμός  –μια ιδεολογία ελευθέριων ηθών που διαθέτει επικίνδυνη γοητεία– αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση. Εναλλακτικές όπως περισσότερη ισότητα, δημοκρατία και αλληλεγγύη μοιάζουν αντιθέτως ανούσιες και βαρετές, όταν δεν είναι εντελώς επικίνδυνες. Αυτό το μονοπάτι ωστόσο μπορεί να μας οδηγήσει μόνο σε μια γκρίζα, υπερ-ρυθμισμένη κοινωνία. Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ υποστηρίζει σε αυτή την επίκαιρη παρέμβασή του ότι αυτή η αντίληψη απέχει πολύ από την αλήθεια.

Αν θέλουμε πραγματικά να φανταστούμε μια καλύτερη λύση για τον κόσμο μας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο καπιταλισμός είναι αυτός που μας προσφέρει το πιο σκοτεινό μέλλον –μας ταΐζει τα ίδια και τα ίδια με τη μορφή όμως της διαρκούς αλλαγής– και ότι ο αγώνας για τη χειραφέτησή μας από αυτόν, αντιθέτως, είναι το πιο τολμηρό εγχείρημα.

Για να αναλύσει τη δυσχερή θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, ο διάσημος φιλόσοφος αντλεί υλικό από παντού,  από τα βίντεο κλιπ και τον Μπάτμαν ως τον Μαρξ και τον Λακάν. Απογυμνώνοντας τις λειτουργίες του καπιταλιστικού συστήματος, ο Ζίζεκ περιγράφει το μέλλον που μας περιμένει αν δεν απαιτήσουμε άμεση αλλαγή και  διερευνά τις δυνατότητες  –και τις παγίδες– των νέων αγώνων για χειραφέτηση. Οι νέοι μας ήρωες, όπως εξηγεί, θα πρέπει να είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ, η Τσέλσι Μάνινγκ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Μπορούμε ωστόσο να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και να σπάσουμε τα ιδεολογικά δεσμά μας; Σύμφωνα με τον Ζίζεκ και την άποψη που εκθέτει σε αυτό το βιβλίο, πρέπει οπωσδήποτε να τα καταφέρουμε αν δεν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο γεμάτο ζόμπι και βαμπίρ.  

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Ο πιο επικίνδυνος φιλόσοφος στη Δύση.
New Republic

Ο πιο λαμπρός  ερμηνευτής της ψυχανάλυσης, αλλά και της πολιτισμικής θεωρίας εν γένει, των τελευταίων δεκαετιών.
Terry Eagleton, συγγραφέας

Η γραφή του είναι ασυγκράτητη, μερικές φορές τρελούτσικη αλλά ποτέ βαρετή.

New Statesman

Ελάχιστοι διανοητές αναδεικνύουν τις αντιφάσεις του σύγχρονου καπιταλισμού καλύτερα από τον Ζίζεκ… Ένας από τους πλέον διάσημους δημόσιους διανοούμενους.

New York Review of Books

ΣΛΑΒΟΪ ΖΙΖΕΚ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μετάφραση: Ελένη Αστερίου

Σειρά: Non fiction

(ISBN: 978-618-03-0014-7, σελ.: 392, τιμή: 17,70 €)

Χρόνος έκδοσης: Μάρτιος 2016

Τίτλος πρωτοτύπου: Trouble in paradise: From the end of history to the end of capitalism

Provlimata_ston_Paradeiso_140x205_OUT

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: metaixmio.gr

Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ (Slavoj Zizek) γεννήθηκε το 1949 στη Σλοβενία. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας και ψυχανάλυσης, έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας και σήμερα διευθύνει το Διεθνές Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο είναι πολυδιάστατο και πολύπλευρο. Σημαντικό μέρος του επικεντρώνεται στην ανάδειξη της ριζοσπαστικής πολιτικής και φιλοσοφικής σημασίας της λακανικής ψυχανάλυσης. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Μεταξύ άλλων στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: Μίλησε κανείς για ολοκληρωτισμό; (2002), Το υψηλό αντικείμενο της ιδεολογίας (2006), Λακάν (2009), Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα (2011).

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ανέκδοτα του Ζίζεκ

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Νέος συλλογικός τόμος Intermediate Language Varieties: Koinai and regional standards in Europe με συνεπιμελήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΚΥ Σταυρούλα Τσιπλάκου

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!