Η αυξημένη παρουσία των γυναικών στο ειρηνευτικό περιβάλλον

Επιμέλεια άρθρου: Ελένη Τομπέα

Οι γυναίκες έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς – αστυνομικό, στρατιωτικό και πολιτικό – και εμφανίζουν ένα θετικό αντίκτυπο στο ειρηνευτικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας τόσο τον ρόλο των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης, όσο και στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σε όλους τους τομείς της διατήρησης της ειρήνης, οι γυναίκες ειρηνεύτριες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εκτελέσουν τους ίδιους ρόλους, με τα ίδια πρότυπα και κάτω από τις ίδιες δύσκολες συνθήκες, όπως οι άνδρες συνάδελφοι τους. Είναι μια επιχειρησιακή επιτακτική ανάγκη, η πρόσληψη και η διατήρηση των γυναικών κυανοκράνων.

Το 1993, οι γυναίκες αποτελούσαν το 1% του ένστολου προσωπικού. Το 2014, στις περίπου 125.000 ειρηνευτικές δυνάμεις, οι γυναίκες αποτελούσαν το 3% του στρατιωτικού προσωπικού και το 10% του προσωπικού της αστυνομίας σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ ο ΟΗΕ ενθαρρύνει και υποστηρίζει την ανάπτυξη των γυναικών σε ένστολες αρμοδιότητες, η ευθύνη για την ανάπτυξη των γυναικών στην αστυνομία και στον στρατό βρίσκεται στα κράτη-μέλη. Η Αστυνομική Διεύθυνση του ΟΗΕ ξεκίνησε “Παγκόσμια Προσπάθεια” για την πρόσληψη περισσότερων γυναικών αστυνομικών στις εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες και σε αστυνομικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο.

Η προσπάθεια για την ισότητα των φύλων μεταξύ του προσωπικού του ΟΗΕ αποτελεί προτεραιότητα για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών το 2012, 48% του προσωπικού ήταν γυναίκες και το 52% άνδρες, με την μεγαλύτερη ανισότητα να εντοπίζεται στα μέσα και ανώτερα επίπεδα. Στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και τις ειδικές πολιτικές αποστολές, τα στοιχεία είναι ακόμη πιο άνισα, με τις γυναίκες να αποτελούν μόνο το 29% των διεθνών και το 17% των εθνικών υπαλλήλων.

Τα στατιστικά αυτά έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Κατά τη διάρκεια του 2013, τα Τμήματα  Υποστήριξης Πεδίου, Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων και Πολιτικών Υποθέσεων ανέλαβαν ένα έργο με την ονομασία “Γεφυρώνοντας το χάσμα των πολιτών στις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις” για να κατανοήσουν καλύτερα τα εμπόδια για την προσέλκυση, διατήρηση και προώθηση του γυναικείου προσωπικού στον τομέα αυτό. Η έκθεση έχει δημοσιευθεί και οι συστάσεις της αναπτύσσονται για την εφαρμογή τους από το 2014 και μετά. Με το πολιτικό προσωπικό να αντιπροσωπεύει το 53% του συνόλου του προσωπικού της Γραμματείας του ΟΗΕ, η αύξηση του αριθμού των γυναικών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις θα βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού του γυναικείου προσωπικού που υπηρετεί στα Ηνωμένα Έθνη γενικότερα.

gender_infographic3_2014

Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε γυναίκες στις ειρηνευτικές δυνάμεις;

Η αυξημένη πρόσληψη των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για:

 • την ενδυνάμωση των γυναικών στην κοινωνία υποδοχής.
 • την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών των γυναικών πρώην μαχητριών κατά τη διαδικασία της αποστράτευσης και της επανένταξης στην πολιτική ζωή.
 • να βοηθήσει ώστε να καταστήσει την ειρηνευτική δύναμη προσιτή στις γυναίκες της κοινότητας.
 • την διεξαγωγή συνεντεύξεων από επιζώντες έμφυλης βίας.
 • την καθοδήγηση γυναικών δόκιμων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές
 • την αλληλεπίδραση με τις γυναίκες στις κοινωνίες, όπου απαγορεύεται οι γυναίκες να μιλούν με τους άνδρες
The Japanese contingent of UNMISS visits House of Hope orphanage in Juba.

The Japanese contingent of UNMISS visits House of Hope orphanage in Juba.

quote1

quote2

quote3

Η παρουσία των γυναικών στις ειρηνευτικές δυνάμεις μπορεί επίσης:

 • να βοηθήσει στη μείωση των συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων.
 • να βελτίωσει την πρόσβαση και την υποστήριξη των γυναικών στις τοπικές κοινωνίες.
 • να παρέχει πρότυπα για τις γυναίκες στην κοινότητα.
 • να παρέχει μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στους τοπικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών.
 • να διευρύνει την ικανότητα που διατίθεται εντός της ειρηνευτικής αποστολής.

 

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!