Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2019 εστιάζει στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Συνεχίζει να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς η ισότητα των φύλων στην ΕΕ; Μπορούμε να δράσουμε καλύτερα; Σε ποια θέση κατατάσσεται η κάθε χώρα;

Μπορείτε να μάθετε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τον ερχόμενο Οκτώβριο όταν και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων θα επικαιροποιήσει τις πληροφορίες για την κατάσταση της ισότητας των φύλων στην ΕΕ.

Ένα νέο χαρακτηριστικό του Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2019 θα είναι η ειδική εστίαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ο Δείκτης θα διερευνήσει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες και οι άντρες ανταπεξέρχονται στις εργασιακές και προσωπικές υποχρεώσεις, ειδικότερα όταν πρέπει να φροντίσουν μικρά παιδιά, μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς ή μέλη της οικογένειάς τους με αναπηρία.

Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων θα εξετάσει ειδικότερα ποιος ωφελείται από τις ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις και αν βοηθούν ή παρεμποδίζουν την ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής. Θα εξεταστούν ακόμη οι γονεϊκές άδειες. Υφίστανται ίσα δικαιώματα μεταξύ μητέρων και πατέρων αναφορικά με τις άδειες; Ποιες είναι οι συνθήκες στις διαφορετικές χώρες της ΕΕ;

Το EIGE θα μελετήσει επίσης τη διά βίου μάθηση ως διάσταση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. To Ινστιτούτο θα εξετάσει αν γυναίκες και άντρες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες να βελτιώνουν συνεχώς τα προσόντα τους και να ακολουθούν τις νέες εξελίξεις και τεχνολογίες κατά την πορεία της καριέρας τους.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πώς, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα (νέες βαθμολογίες) για την ισότητα των φύλων στην ΕΕ και σε όλα τα κράτη-μέλη. Ο Δείκτης 2019 θα συγκρίνει την κατεύθυνση και το ρυθμό προόδου από το 2005, θα υπογραμμίσει τα επιτεύγματα κάθε χώρας και θα αναδείξει τομείς βελτίωσης.

Ο Δείκτης θα συνεχίζει να καταδεικνύει τις διαφορετικές πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις κοινωνίες μας. Θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο διαστάσεις, όπως η αναπηρία, η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η χώρα γέννησης και ο τύπος οικογένειας, διατέμνονται με το φύλο για να δημιουργήσουν διαφορετικές “τροχιές” στις ζωές των ανθρώπων. Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων θα εστιάσει στην κατάσταση των ΛΟΑΤ ανθρώπων, των γυναικών Ρομά και των μουσουλμάνων γυναικών σε περιοχές για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Διαβάστε Επίσης  Ερωτηματολόγιο για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες

Ιστορικό / Γενικότερες Πληροφορίες

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αποτελεί ένα εργαλείο μέτρησης της προόδου της ισότητας των φύλων στην ΕΕ. Ο Δείκτης διαθέτει έξι κύριους πυλώνες – εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνος, εξουσία και υγεία – και δύο επιπρόσθετες διαστάσεις – βία κατά των γυναικών και διαθεματικές ανισότητες. Δίδει ορατότητα σε πεδία που χρειάζονται βελτίωση και υποστηρίζει τους διαμορφωτές πολιτικών στον σχεδιασμό περισσότερο αποτελεσματικών μέτρων για την ισότητα των φύλων.

Από το 2019, το EIGE θα επικαιροποιεί τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων σε ετήσια βάση. Κάθε χρόνο, θα πραγματοποιείται μία θεματική εστίαση για τον Δείκτη που θα διερευνά τη σχέση μεταξύ ισότητας των φύλων και της επιλεγμένης θεματικής. Η ειδική εστίαση για το 2019 θα αφορά στην ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής. Το 2020, θα αφορά στη ψηφιοποίηση και στο μέλλον της εργασίας.

 

Μετάφραση/ Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Πηγή: EIGE / eige.europa.eu

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση την περίοδο 2021-2027

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!